2 / 5

La ce miscari ne putem astepta anul acesta in industria carnii

Majoritatea firmelor au lucrat anul acesta pentru a fi agreate de Comunitatea Europeana, fapt care a presupus investitii in diferite sectoare ale afacerilor.

“Chiar daca au obtinut fonduri SAPARD, jumatate din bani au fost ai producatorilor. Au reusit sa finalizeze investitii in momentul in care a inceput recesiunea. In plus, sunt vreo doi producatori care cer prelungirea perioadei de tranzitie, motivul invocat fiind ca nu au facut investitiile. Asta nu face decat sa adanceasca criza, intrucat cei care si-au facut investitiile si pot sa functioneze pe piata sunt concurati de cei care nu si-au facut investitiile, dar sunt lasati sa produca pe piata”, afirma Sorin Minea.

“Din ceea ce stiu majoritatea din carne au pierderi pe primul trimestru. In mod normal, doar o parte dintre acestia vor recupera. In afara de Stenyon, care si-a declarat falimentul, mai sunt cel putin trei producatori care sunt in executare silita. De asemenea, unul sau doi au pierderi mai mari decat gradul de suportabilitate. Brandurile s-ar putea sa reziste, nu stiu ce se va alege din firme”, completeaza presedintele Angst.

In cazul unor achizitii, Minea declara ca nu o firma romaneasca va cumpara un producator autohton, ci vor fi implicate fonduri de investitii sau va fi vorba de schimbari de actionariat in cadrul aceleiasi firme.

“Daca se achizitioneaza nu se va achizitiona de catre noi. Nu firmele achizitioneaza firme. Sunt destule firme si pachete de actiuni la vanzare, vor fi fonduri de investitii sau schimbari de actionariat in cadrul aceleiasi firme, dar nu va veni o firma romaneasca sa cumpere o alta companie locala. Sau daca o va face vor fi tranzactii nesemnificative”, spune Minea.

Momentul actual este unul propice achizitiilor, insa industria carnii nu este una spectaculoasa, considera Sorin Minea.

“Orice achizitii de genul asta vor distruge si putinele branduri pe care le avem, intrucat cine umbla numai dupa profit va imparti afacerea astfel incat sa o vanda cat mai avantajos, la bucata. Momentul de criza pentru Romania poate sa insemne distrugerea unui potential pe care nu l-a folosit niciodata. Toate guvernele au avut alte preocupari, ce nu au inclus agricultura si industria alimentara. In Romania s-a format o clasa politica care nu are nicio legatura nici cu tara asta, nici cu economia ei. La ora actuala lacomia este mult mai mare decat ratiunea”, crede Minea.

Referindu-se la propria persoana, presedintele Angst se defineste drept un “one man show” si declara ca nu este interesat de achizitii in alte domenii de activitate.

“Eu creez, eu centrez, daca ma duci in alte directii ar insemna sa deleg pe cineva si sa nu pot controla. Riscul de a pierde este foarte mare. Nu e stilul meu sa creez un gigant, o multinationala. Eu personal nu pot. In cel mai rau caz intentionez sa-mi achizitionez cateva procente in plus din firma, de la ceilalti actionari”, spune Sorin Minea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri