4 / 5

Referinte putine in M&A-ul din farma

"Este greu de facut speculatii cu privire la valoarea tranzactiei pentru ca nu au mai fost altele anul acesta dupa care sa ne orientam. La nivel mondial insa, valoarea tranzactiilor s-a conservat in 2009 fata de anul precedent, dar este vorba despre giganti mondiali (Pfizer, care a cumparat cu 64,5 de miliarde de dolari producatorul Wyeth si Merck Sharpe & Dohme care a achizitionat cu 41,1 miliarde de dolari Schering Plough - n. red.), pe cand in Romania nu exista niciun astfel de producator cu impact la nivel mondial", este de parere Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment, cea care i-a asistat pe actionarii LaborMed in vanzarea catre Advent International in februarie anul trecut.

In aceste conditii, oficialul Raiffeisen nu vede nicio tranzactie majora in piata farma anul acesta, mai ales la nivel de producatori, exceptie putand face doar "unele tranzactii conjucturale la nivel de distribuitori". Piata producatorilor si distribuitorilor farma este foarte segmentata, spune Filipescu, de unde si un mai mare potential de consolidare. Pe de alta parte, "nici la nivel de producator nu sunt excluse consolidarile, dar conditiile transcend piata romaneasca, intrucat pe plan local nu putem vorbi despre mari jucatori".

Doar criteriile din Romania nu sunt generatoare de decizii in business, atrage atentia managing directorul de la Raifffeisen Investment.

Primul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri