4 / 5

Monica Tatoiu vede o scadere si mai abrupta

Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame, considera ca Romania va experimenta anul acesta o scadere mult mai abrupta, de 10%. In plus, numarul investitorilor va scadea considerabil in perioada urmatoare.

“Nu cred ca investitorii vor mai face investitii. Suntem in urma Bulgariei in acest sens. Pentru Uniunea Europena Romania reprezinta o mare problema, orice dezechilibru si miscari sociale vor costa Uniunea cat nu facem noi”, spune Monica Tatoiu.

In opinia acesteia, fara reforme imediate si masuri drastice fiecare zi de intarziere poate avea efecte sociale radicale.

“Fara reforme imediate vom asista la masuri care vor afecta clasa de mijloc, si asa fragila, dezvoltata in ultimii doi ani. Fara masuri drastice ar putea exista efecte sociale radicale care ar putea aduce Romania la nivelul din 2000. O solutie in acest sens o reprezinta reducerea cheltuielilor bugetare cu minim 20%”, considera Tatoiu.

Monica Tatoiu pune dezacordul intre estimarea FMI si cea a BNR in ceea ce priveste atingerea punctului minim al scaderii economice pe seama imposibilitatii Bancii Nationale a Romaniei de a se delimita de pozitia Guvernului.

“Mugur Isarescu este supus unor presiuni cauzate de viitoarele alegeri din BNR. Romania intra in colaps daca Isarescu pierde aceste alegeri. BNR nu se poate delimita de pozitia Guvernului in ceea ce priveste previziunile", sustine Tatoiu.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri romanesc va resimti nivelul minim al scaderii economice in luna iaunuarie.

“Modificarile de taxe si lipsa de apetit investitional vor pune pe fuga si ultimul investitor. Toata lumea este inghetata de frica, multi oameni de afaceri din teritoriu, pe care ii cunosc, se lupta sa evite falimentul”, afirma Monica Tatoiu.

Insa, daca Guvernul va pune in practica in timp util masurile de redresare, Romania ar putea iesi din criza la finalul anului 2010.

“Romania este deja in urma Europei cu un trimestru. Daca nu se actioneaza acum, vom fi in urma cu doua trimestre. Tara noastra a mai trecut printr-o perioada de turbulente si in perioada 1998-1999, insa atunci nu eram legati de «locomotiva uniunii». Acum, fiind legati de trenul cel mare simtim orice zguduire, pana la ultimul vagon”, spune Tatoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri