2 / 4

"Ar trebui reduse restrictiile pentru angajatori"

Rata somajului inregistrata la sfarsitul lui august a fost de 6,6%, fata de 3,9% in aceeasi luna a anuluitrecut. Cea mai mare rata a somajului la finele lunii lui august s-a inregistrat in Vaslui (12,5%), Mehedinti (12,1), Alba (10,7%), Dolj (10,3%) si Teleorman (10,1%).

Comparativ, cel mai ridicat somaj la sfarsitul lui august 2008 se inregistrat in Mehedinti, cu o rata de 8,4%, Vaslui (7,4%), Dolj (7,1%), Teleorman (6,8%) si Covasna (6,5%).

La sfarsitul primului semestru, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 6%, in crestere cu 2,3% fata de rata somajului consemnata in iunie 2008, si cu 0,2% mai ridicata decat in mai 2009, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Aproape 550.000 de oameni erau someri la sfarsitul primului semestru din 2009, fata de doar 337.000 la sfarsitul aceleiasi perioade din 2008.

Marii angajatori din economie, cum ar fi Petrom sau Mittal Steel Galati, au concediat peste 8.000 de persoane de la inceputul anului.

Cele mai multe disponibilizari le-a facut Petrom, care a redus numarul de angajati cu circa 4.200 in primele sase luni ale anului, arata datele companiei trimise la Bursa de Valori Bucuresti.

Si combinatul siderurgic Mittal Steel Galati a scazut numarul de salariati, 3.000 de angajati fiind nevoiti sa plece din companie, fie prin programe de plecari voluntare, fie in urma inchiderii uzinei galatene.

Printre masurile pe care ar trebui sa le ia autoritatile pentru combaterea somajului, respectiv cresterea oportunitatilor de angajare in perioada urmatarea se numara flexibilizarea relatiilor de munca, considera Dobric.

“De exemplu, ar trebui reduse restrictiile pentru angajatori, care sa tem sa mai angajeze personal avand in vedere lipsa de predictibilitate a pietei. De asemenea, ar trebui sa existe un mai mare curaj si responsabilitate in utilizarea fondurilor structurale europene directionate catre domenii care pot angrena pe termen lung forta de munca: agricultura, investitii in infrastructura, turism. Nu in ultimul rand, somerii ar trebui motivati in mod real in cautarea activa a unui loc de munca sau a recalificarii”, mentioneaza Dobric.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri