3 / 4

Salariile au evoluat la fel ca numarul somerilor: in crestere

Castigul salarial mediu net s-a ridicat la 1390 de lei in luna iulie a acestui an (330 euro), in crestere 6,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Totodata, salariul mediu net din economie s-a ridicat la 1.296 de lei in septembrie, la debutul crizei financiare globale, cu 7,2% mai mic decat in iulie 2008.

“Majorarea salariala raportata de INS a luat in calcul si perioada iulie - decembrie 2008, un interval inca de crestere economica a Romaniei. Avansul salarial aplicat de catre o companie ia in calcul, in primul rand, performanta acesteia din business, performantele individuale ale angajatilor, echitatea externa (comparatia cu salariile din alte companii relevante pentru ei in stabilirea politicilor salariale), situatia financiara a grupului (daca este o companie multinationala), dar si previziunile economice ale sectorului de afaceri de care apartin”, declara Alina Popescu, manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.

Potrivit datelor contabilizate de Hay Group Romania, 80% din companiile aflate in portofoliul firmei de consultanta au efectuat cresteri salariale in perioada aprilie 2008 - aprilie 2009, majorararea acordata fiind de 6,4%, procent apropiat de cel al inflatiei raportate de INS, “in multe companii existand contracte colective de munca negociate cu sindicatele prin care este stabilit ca trebuie sa ofere o crestere salariala generala egala cu inflatia”.

Cel mai ridicat salariu mediu net din acest an a fost inregistrat in aprilie, cand romanii au bagat in buzunar 1.408 lei (336 euro). Anul trecut, doar in decembrie salariul mediu net a sarit de pragul de 1.400 lei, castigul lunar fiind de 1.489 lei (380 euro)

“Cresterile salariale se aplica, in cele mai multe din companiile de pe piata locala, in perioada ianuarie - aprilie a fiecarui an. Potrivit studiilor noastre, doar 50% dintre participanti au acordat cresteri salariale conform calendarului planificat in acea perioada. Majori salariale au existat in sectoarele FMCG, petrol, gaz si energie, cele mai afectate sectoare fiind constructiile, industrie si auto”, spune Popescu.

Castigul salarial mediu net s-a plasat la 1.376 lei (325 euro) in primul semestru, in crestere cu 12,7% in lei, comparativ cu 1.221 lei (332 euro) in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica.

In euro, salariul mediu net din primele sase luni ale anului a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a lui 2008, din cauza deprecierii leului in raport cu moneda nationala.

La sfarsitul primului semestru, castigul salarial mediu net din economie a avansat cu 1,7% in lei fata de inceputul anului, de la 1.355 lei in ianuarie (320 euro) la 1.379 lei in iunie (327 euro).

In acelasi timp, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 7,6% in primul semestru din 2009. Astfel, avansul salarial din S1 este cu 9,3% mai mare decat cresterea economiei nationale.

“Ne asteptam ca in companiile din sectoarele de afaceri care nu au fost atat de mult afectate de criza si de asemenea care au o situatie financiara stabila sa aiba loc o dezghetare a salariilor”, mai spune Popescu.

Cel mai bine platiti din economie lucreaza in domeniul transporturilor aeriene si castiga in medie 3.400 lei net (806 euro) la sfarsitul lunii iulie, urmati de cei din zona intermedierilor financiare cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii – 3.351 lei (795 euro), si de salariatii din sectorul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale – 3.082 lei (731 euro).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri