2 / 4

Exportul debuteaza cu Germania

“Ne-am propus sa reincepem exporturile pentru ca produsele sunt de calitate si au costuri de productie eficiente. Primul produs pe care il vom exporta, incepand cu 2010, este sub forma de comprimate, destinat unor afectiuni din aria urologiei si va fi comercializat pe piata germana”, a declarat Margareta Tanase (foto), directorul operatiunilor industriale din cadrul Zentiva SA. Exportul medicamentului va incepe in prima jumatate a anului, in paralel grupul francez analizand posibilitatea largirii de produse destinate pietelor externe.

In prezent, fabrica din bulevardul Theodor Pallady, care are doua sectii – de tablete si de fiole - functioneaza la 70% din capacitate, restul urmand a fi umplut de medicamentele aduse in urma transferului de produse de la Sanofi-Aventis catre Zentiva. Sanofi-Aventis a decis deja inceperea productiei unui nou medicament la fabrica bucuresteana, a dezvaluit Dan Ivan.

La inceputul lunii septembrie, compania a anuntat ca departamentul de ambalare din cadrul sectiei de tablete isi va intrerupe activitatea in perioada 21 septembrie-8 noiembrie, celelalte sectii urmand a fi inchise in intervalul 14 septembrie – 1 noiembrie. “Am suspendat productia din cauza situatiei din piata, dar si pentru ca aveam un nivel suficient de stocuri. Nu avem in plan o noua oprire a productiei”, a subliniat seful Sanofi-Aventis.

Fabrica din Bucuresti are o capacitate anuala de productie de peste 100 de milioane de cutii. Una din sapte cutii de medicamente distribuite pe plan local, sustin reprezentantii companiei, este furnizata de grupul Sanofi-Aventis in Romania. Volumele de productie la nivel local vor fi suplimentate prin noile medicamente care vor fi fabricate la Bucuresti, dar ar putea fi sporite si prin achizitii. "Studiem toate oportunitatile la nivel de grup. Am trimis deja la sediul central propuneri de achizitii in Romania care urmeaza a fi analizate", a declarat Ovidiu Saltas-Dabija, director medical in cadrul Sanofi-Aventis Romania.

Reprezentantii companiei nu au oferit detalii cu privire la propunerile inaintate, seful Sanofi-Aventis comentand doar ca grupul este deschis oportunitatilor care ar putea sa se concretizeze prin achizitii daca portofoliile sunt complementare. Dabija a mai afirmat ca propunerile vizeaza companii farma, achizitiile putand tinti producatori, produse sau servicii.

"Iar daca se gaseste aceasta compatibilitate intre portofolii, ritmul achizitiilor facute de Sanofi-Aventis pana acum ne arata ca deciziile de achizitie se iau foarte repede. Cand vorbim despre achizitii, bineinteles ca ne gandim si la cresterea cotei de piata", a adaugat Ivan.

Cum a ajuns fosta fabrica Sicomed in portofoliul Sanofi-Aventis

1962 - este infiintata la Bucuresti Intreprinderea pentru fabricarea medicamentelor, aflata in proprietatea statului. Ulterior, denumirea societatii se schimba in Intreprinderea de Medicamente Bucuresti
1990 - Compania devine Sicomed (abrevierea specificului activitatii - Sinteze, Conditionari Medicamente)
1999 - se incheie procesul de privatizare, pachetul majoritar de actiuni ale societatii fiind achizitionat de un grup de actionari institutionali, din care faceau parte Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cateva fonduri de investii
2005 - la sfarsitul anului, grupul farmaceutic Zentiva achizitioneaza Sicomed. Inainte de tranzactia cu Sanofi-Aventis, actionarii majoritari ai Zentiva erau: Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF Holding B.V. (19,2%) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul si salariatii detineau impreuna 5,9% din actiuni, iar alti investitori institutionali particulari aveau 42,4% din companie.
2009, martie - Sanofi-Aventis preia controlul companiei cehe Zentiva



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri