2 / 4

Lectia crizelor din ’94 si 2000

In ciuda crizei economice din Turcia, piata bunurilor de larg consum va inregistra si anul acesta o crestere, Ulker mizand chiar pe un avans de doua cifre in consumul de ciocolata, dupa un salt de 13% al afacerilor la nivel de grup. “Anul trecut am inregistrat un avans de 60%, iar in 2009 vom continua sa crestem. Noi am mai avut si alte crize si am invatat de pe urma lor”, spune Ali Tolga Zaim. El pariaza si pe comportamentul consumatorilor turci, care prefera sa iasa mai putin in oras si sa consume mai mult acasa, mizand pe produsele producatorilor alimentari.

In plus, ca o lectie a crizelor precedente, piata creditarii din Turcia si-a revenit inca din primavara acestui an. “Atat pe zona corporate, cat si pe retail, sectorul de creditare s-a dezghetat aproape complet, bancile invatand din trecut”, adauga managerul turc, facand referire la doua mari crize ce au cuprins Turcia in ultimii 15 ani.

Ali Tolga Zaim aduce in discutie criza valutara ce a cuprins Turcia in 1994, cand lira turceasca s-a depreciat in fata dolarului cu mai mult de 70%, doar intr-un trimestru. Ca principala masura, banca centrala a intervenit in piata valutara si, ca rezultat, a pierdut jumatate din rezervele sale valutare. Dobanzile inter-valutare au explodat la niveluri record, chiar si de 700%, fata de 70%, nivel la care erau cotate inainte de criza. Efectele nu au intarziat sa apara in economia reala, PIB-ul Turciei erodandu-se atunci cu 6 procente.

O a doua criza prin care economia Turciei a trecut in ultimele doua decenii s-a produs in urma cu 9 ani, cand institutiile financiare din tara Semilunei au finantat din imprumuturi. Ca o principala consecinta, aproximativ 200 banci au fost lichidate voluntar sau la presiunea creditorilor. In noiembrie 2000, statul turc a renuntat sa mai protejeze lira, care s-a depreciat cu peste 50% in cateva luni.

Potrivit unui studiu recent al Bancii Mondiale, in criza din Turcia din 2000 ponderea creditelor neperformante a urcat la 27,6%. Pentru comparatie, in Romania ponderea creditelor neperformante era de 13,33%, la finele lunii august, conform BNR.

In prezent, in criza financiara care nu mai da emotii mari managerilor de la Ulker, banca centrala a redus constant dobanda-cheie, ultima oara la 6,75%, ca masura de contracarare a crizei, intr-o perioada in care economia tarii incepe sa se redreseze. “Banca centrala din Turcia a reactionat in mod diferit fata de alte institutii din regiune mai ales pe baza experientelor din trecut”, spune Ali Tolga Zaim.

Tot pentru comparatie, Banca Nationala a Romaniei a decis, in ultima sedinta din acest an, sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 8% si sa pastreze ratele actuale ale rezervelor minime obligatorii constituite de banci la 15% pentru pasivele in lei si la 30% pentru cele in valuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri