3 / 4

Solutie la criza: Exporturile

Tot in contextul declinului economic, pe fondul unei stagnari a pietei romanesti a biscuitilor, Ulker Romania a scos din maneca asul exporturilor, orientandu-se mai mult pe alte piete din Uniunea Europeana, chiar si in pe cele din Africa, in special Senegal. “Vom aplica aceasta strategie si in 2010”, spune Ender Bolat, seful operatiunilor locale ale grupului Ulker. Pentru anul 2010 compania si-a propus ca ponderea la export din totalul vanzarilor sa fie de 22,5%, fata de 17,2% in prezent.

Strategia se explica, potrivit lui Ender Bolat, mai ales prin deprecierea leului in fata euro si a dolarului, dar si pe fondul intaririi lirei turcesti in raport cu valutele internationale, tendinta ce a stopat expansiunea exporturilor dinspre Turcia in alte piete din lume. “Ne concentram pe piata interna cu productia, iar la export merge doar 10-15% din ce producem aici”, spune Hüseyin Sevim (foto sus), directorul general al fabricii de ciocolata Ulker din Istanbul.

In timp ce exporturile din Turcia au fost puse pe hold, cele de la fabrica din Popesti-Leordeni, de langa Bucuresti s-au dublat in 2009, ceea ce a dus la o stabilizare a vanzarilor, compensand declinul inregistrat de consumul de pe plan local.

In primele zece luni ale acestui an volumul produselor vandute de Ulker Romania a crescut cu 9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal datorita exportului in tari precum Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Macedonia, Kosovo si Senegal. “Pentru acest an estimam o crestere a cifrei de afaceri cu 9-10%, iar pentru anul viitor previzionam un avans al afacerilor", a mai spus Ender Bolat.

Ender Bolat (foto jos) a adaugat ca se asteapta ca in acest an compania sa obtina profit, in timp ce in ultimii ani a inregistrat pierderi.

Ulker Grup a intrat pe piata din Romania in 1998 prin intermediul unui importator-distribuitor al dulciurilor in Romania. Din anul 2003 a fost infiintata compania Eurex Alimentare, detinuta integral de grupul turcesc Ulker, in 2006 fiind inaugurata fabrica din Popesti Leordeni. Compania are in prezent 280 angajati si 40 de distribuitori la nivel national.

In Romania Ulker produce si comercializeaza produsele Biskrem, Tempo, Clip, Albeni, Luna si Petit Beurre.

Grupul Ulker are 53 de fabrici in lume si aproximativ 29.500 angajati, iar in anul 2008 a avut o cifra de afaceri consolidata de 10,9 miliarde de dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri