1 / 5

In cautarea unui petitor

“Dan, daca pana la sfarsitul lui ianuarie nu reusim sa vindem compania, atunci trebuie sa vii sa ma ajuti”, i-a spus Walid Abboud, unul dintre actionari, lui Dan Schiopu (foto), fost CEO al Ozone Romania in perioada 2002-2006. “Eram destul de sigur ca vanzarea nu va avea loc, asa ca am revenit la Ozone in februarie (2009 - n. red.), pentru a-l ajuta pe Walid”, povesteste managerul intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Wall-Street.

Intors dupa trei ani in care s-a ocupat exclusiv de Hyllan, propriul business din domeniul exportului de medicamente, Schiopu a gasit o companie schimbata, scoasa la vanzare de cateva luni bune, care inca nu-si gasise “petitorul”, desi actionarii erau hotarati sa vanda. Varianta continuarii investitiilor iesise deja din discutie, in conditiile in care afacerile in Romania ajunsesera la un nivel de plafonare inca din 2006, iar dintre filialele regionale - Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Polonia - doar ultima reusise sa faca profit.

La pachet cu participarea la negocierile in vederea vanzarii a venit si contractul de management ca vicepresedinte al companiei, fiind subordonat direct lui Walid Abboud; mandatul de vicepresedinte a durat pana la incheierea tranzactiei cu LaborMed, in iulie.

Ceilalti manageri, care asigurasera conducerea Ozone in perioada in care Schiopu lipsise – Christopher Henwood, CEO al grupului, si Ruxandra Nastase, director general al Ozone Romania – iesisera din ecuatie inca de la inceputul anului. Motivul principal, spun surse apropiate actionarilor, au fost slabele rezultate – Henwood ar fi trebuit sa se ocupe de extinderea Ozone in Rusia si in tarile ex-sovietice, iar Ruxandra Nastase – de sporirea profitului, dar niciunul dintre ei nu a reusit sa se ridice la asteptarile actionarilor. “Cand m-am intors, am pus conditia sa nu ma intereseze de manageri, asa ca nu stiu motivele pentru care au plecat”, sustine Schiopu.

Anuntul de vanzare a Ozone Laboratories a venit in vara lui 2008, atunci cand actionarii au angajat banca de investitii Rothschild pentru a o asista in procesul tranzactiei; pana la sfarsitul anului insa, negocierile dadeau semne sa esueze, pretentiile actionarilor scazusera deja, iar perspectivele deveneau din ce in ce mai putin favorabile la orizontul anului de criza 2009, unul care se va dovedi extrem sa sarac in sectorul M&A (fuziuni si achizitii).

“Tranzactia a fost una destul de mare pentru anul acesta, dar a depins foarte mult de consultanti, cei care pot sa te invete anumite subtilitati, dar si de casa de avocatura, care te ajuta sa-ti cunosti mult mai bine cumparatorul si sa-ti evaluezi posibilitatile”, este de parere fostul vicepresedinte al Ozone, cel care a participat activ la negocierile cu LaborMed, controlat de fondul de investitii american Advent International. LaborMed, care are o fabrica de medicamente in Bucuresti, a preluat atunci, contra unei sume de 25 de milioane de euro, intregul portofoliu de 400 produse al Ozone.

Continua sa navighezi slideshow-ul pentru a afla povestea din spatele tranzactiei Ozone-LaborMed.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri