3 / 5

Cantec de lebada la Ozone

“Am inceput Ozone si tot eu o termin. Sunt Alfa si Omega pentru Ozone”, spune Schiopu glumind, dar cu o unda de tristete. Marturiseste ca intoarcerea la Ozone a fost o responsabilitate, ceva ce trebuia facut cu profesionalism, dar asta nu inseamna neaparat ca este si cea mai placuta misiune. “Este normal sa-mi fi dorit ca Ozone sa-si fi continuat parcursul. Eu am adus-o la vanzari de 30 de milioane de euro, dupa ce in fiecare an isi dubla incasarile, iar mai apoi a trebuit sa particip la vanzarea ei”, explica managerul.

Daca vanzarile mergeau atat de bine, ce nu a functionat totusi? Se pare ca raspunsul trebuie cautat in ultimii trei ani, cand compania nu s-a mai extins la nivel regional, iar profitul nu a mai fost facut public. Cifra de afaceri a crescut in acest rastimp, pana la valoarea de 35 de milioane de euro la nivelul anului 2008, dar marjele de profit nu au fost facute publice.

“Evolutia companiei poate fi privita prin doua mari etape. Prima, cand eram la conducere, si cea de-a doua, dupa ce am plecat. Nu stiu ce ipoteze au stat la baza deciziei de vanzare, pentru ca nu eram in companie la momentul respectiv si nici nu pot sa comentez rezultatele managerilor”, afirma Dan Schiopu.

Faptul este deja consumat. LaborMed a preluat de doua luni portofoliul si face ajustarile necesare pentru a mari gradul de complementaritate dintre portofolii. La putin timp dupa ce a anuntat achizitia produselor Ozone, LaborMed a mai facut publica o tranzactie: cea cu producatorul clujean PlantExtrakt, de la care a cumparat 12 branduri fitoterapeutice. Ozone este acum o companie care nu mai inregistreaza vanzari si care se afla in proces de lichidare. “Trebuie sa ma asigur ca ne luam la revedere pe cale amiabila de la salariati, carora le platim salarii compensatorii, ca ne recuperam creantele din piata si ca ne platim toate datoriile catre furnizori si catre bugetul de stat”, explica Schiopu.

Intregul proces de lichidarea a operatiunilor se va finaliza “candva, anul viitor”, dupa cum estimeaza Dan Schiopu, dar in niciun caz pana la sfarsitul anului.

In momentul de fata, cei 200 de angajati din Romania au plecat deja, firma desfasurand mai mult activitati de contabilitate. LaborMed numara in jur 600 de angajati, la care se vor adauga altii cinci, dupa ce au fost adusi 30 de persoane din cadrul Ozone pentru a se ocupa de OTC-uri, spunea Stephen Stead, la mijlocul lui septembrie 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri