3 / 5

Manual de masuri impotriva contrabandei

In opinia lui Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs BAT, contrabanda cu tigarete poate depasi anul acesta pragul de 50%.

“1 din 3 tigarete provine din contrabanda, nu plateste taxe la stat si este pierduta pentru industrie. 1 punct procentual de contrabanda produce pierderi la bugetul de stat de 30 mil. euro, dintre care 25 mil. euro reprezinta acciza pierduta, iar restul de 5 mil. euro TVA pierdut. Pe langa o strategie ferma si clara trebuie alocate si resurse”, spune Adrian Popa (foto).

Cum arata un pachet de tigarete in cifre? Dintr-un pachet de 20 de tigarete 13 reprezinta accize si taxa de viciu, 3 tigarete constituie TVA-ul, alte 3 costuri/profit producator si distribuitor si o tigareta reprezinta costurile si profitul comerciantului.

Printre propunerile celor trei reprezentanti ai BAT, JTI si PM se numara redefinirea contrabandei in raport cu teritoriul vamal national, o coordonare unica, desemnarea unei autoritati de coordonare a luptei impotriva contrabandei (producatorii au propus in acest sens autoritatile vamale), constituirea Grupului de lucru pentru elaborarea Planului Strategic National de Combatere a traficului ilicit cu tigarete in perioada 2010-2012, coordonarea politicii fiscale si monetare, respectiv alocarea de resurse pentru securizarea frontierelor.

“Noi suntem pedepsitii de serviciu. Industria tigaretelor sufera, nu este imuna, nici la contrabanda si nici la criza financiara. Cresterea taxelor trebuie facuta gradual si in raport cu puterea de cumparare a romanilor. Preturile sunt saturate de taxe”, sustine Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI.

In replica, Doru Fronea, director adjunct al Autoritatii Nationale a Vamilor, declara ca anul trecut autoritatile vamale au confiscat 66 mil. de tigarete de contrabanda, dintr-un total de 120 mil. de tigarete retinute. In opinia sa, contrabanda cu tigarete se va reduce cu aproape 10% dupa inchiderea punctelor de comercializare a tutunului si alcoolului din cadrul duty free-urilor, incepand cu 28 martie.

“Autoritatile nu au stat cu mainile in san. Dreptatea este undeva la mijloc. Am avut actiuni in piete, unde intr-o singura zi au fost retinute 1 mil. de tigarete, am monitorizat activitatea in duty free-uri, vom mari numarul de unitati canine cu inca 7 in 2010, am echipat echipele mobile cu autovehicule inscriptionate, statii de comunicare Tetra. Nu sunt multumit pe deplin de retinerile de anul trecut, insa cred ca anul acesta vom atinge 200 mil. retineri”, spune Doru Fronea.

Spre comparatie, in Marea Britanie au fost retinute in 2009 aproape un miliard de tigarete, in timp ce in Polonia numarul se ridica la 560 milioane.

“Am fost martor in Bulgaria la acelasi fenomen, insa in absenta unor masuri complementare nu au avut niciun efect. Bulgaria are in prezent un nivel al contrabandei cu tigarete similar cu cel al Romaniei”, completeaza Andrei Vasilescu.

Potrivit acestuia, daca in Ungaria, care beneficiaza de 200 km de granita cu Ucraina, fenomenul contrabandei de tigarete este responsabilitatea unei echipe de 9.000 de persoane, in Romania, care are o frontiera de aproape zece ori mai mare cu statele non-europene, de acest aspect se ocupa 4.000 de persoane.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri