2 / 4

Vesti bune de la Guvern...deocamdata

In ciuda minusurilor pe care le-a avut Casa Verde in 2009, companiile care comercializeaza sisteme eficiente energetic se asteapta la o noua fata a programului in 2010, incurajate si de declaratiile recente ale ministrului Mediului.

La inceputul lunii martie, Laszlo Borbely (foto), ministrul Mediului, spunea ca programul Casa Verde va fi pornit si pentru persoane fizice in doua luni, ceea ce ar insemna ca in mai ar putea incepe perioada de depunere a proiectelor.

Totodata, ministrul preciza ca programul ar urma sa dispuna de 310 mil. lei, precum si de credite angajate de alte 300 mil. lei. Suma de 310 milioane de lei a fost alocata si anul trecut pentru program.

"Initiativa ministrul Mediului de a reporni programul pentru cetateni este una laudabila, pentru ca acolo se poate crea un efect de bulgare de zapada. De indata ce oamenii vor vedea pe casele vecinilor lor un sistem regenerabil, vor fi interesati si poate isi vor monta unul", spune Adrian Moisa, director general al firmei Jetrun EnergoEco, reprezentanta locala a companiei Wolf Heiztechnik, unul din cei mai importanti jucatori europeni in sisteme de ventilatie.

Totodata, ministrul preciza ca programul ar uma sa dispuna de 310 mil. lei, precum si de credite angajate de alte 300 mil. lei. Suma de 310 mil. lei a fost alocata si anul trecut pentru program.

De asemenea, ministrul a precizat ca ia in calcul subventionarea a 70-80% din suma necesara implementarii unui sistem eficient energetic, restul urmand a fi suportata de catre beneficiari.

Subventionarea unui procent ridicat din costul total al proiectului este sustinuta de Olimpiu Achim, de la Viessmann Romania, care apreciaza ca o alta varianta nu este sustenabila, in conditiile in care puterea de cumparare a romanilor este una scazuta.

Pe de alta parte, reprezentantii altor companii sunt de parere ca statul ar trebui sa subventioneze un procent mai mic din fiecare proiect, astfel banii sa ajunga la cat mai multi oamenii.

“In toate tarile europene in care se ofera astfel de subventii, procentul este mult mai mic, respectiv 40%-50%. De ce sa nu oferim un procent mai mic mai multor oameni? Daca statul preia 80%, foarte multi oameni vor fi interesati, deoarece ar trebui sa contribuie doar cu 20%. Totusi, fondul s-ar consuma mult mai repede, pentru mult mai putine proiecte. Pana la urma, scopul este incurajarea folosirii acestui tip de echipamente, inlocuirea cat mai multor instalatii vechi cu unele performante si prietenoase cu mediul inconjurator”, spune Catalin Draguleanu, director national de vanzari la Ariston Thermo Romania, a carui parere este impartasita si de reprezentantii Baxi Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri