3 / 4

Cat costa o centrala termica cu panou solar

Costul unui sistem de incalzire pe baza de panouri solare variaza in functie de tipul si de functiile acestuia. Mai ieftine sunt sistemele folosite la incalzirea apei menajere, iar daca se adauga si o instalatie pentru incalzirea locuintei, preturile cresc de cateva ori.

Sistemul solar mediu pentru aport la incalzirea apei menajere este alcatuit din doua panouri solare, un boiler de acumulare de 200 de litri, accesorii si automatizari aferente, iar pretul unui astfel de sistem variaza intre 2.000 si 3.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate de Baxi Romania.

“Un calcul foarte simplu arata ca o instalatie solara medie ce cuprinde doua panouri solare, cu o suprafata totala de captare a radiatiilor solare de aproximativ 5 metri patrati, poate duce la o economie anuala medie de 260 metri cubi de gaz metan. La nivelul intregului program Casa Verde, acest calcul se poate traduce printr-o ecomomie anuala de gaz de aproximativ 8 milioane de metri cubi de gaz metan pe an si de o economie de peste 160 milioane de metri cubi de gaz metan pe durata medie de viata a panourilor solare”, explica Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania.

Implementarea unui sistem pe baza de panouri solare, care sa duca insa la incalzirea locuintei, nu doar la incalzirea apei menajere, costa 7.000 – 8.000 de euro. Daca se adauga si o pompa de caldura, costurile unui sistem complet pot ajunge la cateva zeci de mii de euro.

„Pentru o casa de 180 de metri patrati, costul unui sistem care sa incalzeasca atat apa menajera, cat si locuinta, ar fi de circa 7.000 de euro. Trebuie mentionat ca un astfel de sistem nu asigura independenta energetica totala a beneficiarului fata de sursele clasice”, spune Adrian Moisa, director general al firmei Jetrun EnergoEco.

Un sistem bun, cu preturi initiale ridicate, poate asigura economii lunare la factura de gaze de 60-80% fata de un sistem clasic. Amortizarea investitiei pentru un sistem cu un pret in jurul a 8.000 de euro se poate realiza in 7-8 ani, existand si situatii in care durata de amortizare se poate reduce la 5 ani.

Indiferent de costul sistemelor, companiile asteapta Casa Verde ca pe o gura de oxigen, asa cum s-a intamplat si in 2009, in condiitile in care se asteapta ca piata sa-si continue declinul si in 2010.

"Implementarea Programului Casa Verde, insa intr-o varianta imbunatatita, va aduce o gura de oxigen industriei termotehnice. O eventuala decizie de amanare sau de anulare a programului va influenta negativ vanzarile companiei. Piata termotehnica autohtona a intrat intr-o perioada de declin, cu precadere pe segmentul echipamentelor standard, tendinta catalizata si de criza economica actuala", mentioneaza Sever Scarlat.

Si Viessmann Romania se bazeaza pe program, Casa Verde fiind asteptat ca unul din factorii care sa contribuie semnificativ la mentinerea cifrei de afaceri la nivelul din 2010.

In Romania sunt circa 1,5 milioane de centrale de apartament montate, in vreme ce piata este estimata de 100.000 de unitati.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri