4 / 5

Iluzia intoarcerii romanilor aflati la munca in strainatate

Plecat din Romania in urma cu 15 ani, Paul Milata s-a reintors in tara in septembrie 2009 cand Aton GmbH l-a numit la conducerea Aton Transilvania.

“La inceput nu am fost cunoscut. Angajatii au crezut la inceput ca am venit ca sa plec. S-au convins destul de repede ca nu este cazul. In decurs de aproximativ 4 saptamani lucrurile s-au schimbat radical. Am incurajat o cultura de firma cu atributii foarte clare si reintroducandu-le acolo unde nu existau. Oamenii au autonomia de a decide in domeniul lor, nu am avut niciodata intentia de a avea o firma cu o structura centralizata. Eu nu trebuie sa controlez pe nimeni. Se observa o anumita efervescenta, stiu ca nu au fost obisnuiti cu asa ceva pana acum, dar rezultatele sunt destul de bune”, spune Milata.

Potrivit acestuia, obiectivele sale sunt stabilirea unei strategii clare, foarte simple si communicate si aplicarea de audituri in domeniul resurselor umane.

“Problema din spatiul resurselor umane este mult mai mare decat se discuta in spatiul public. Romania este statul din Europa care are cea mai mare cifra de emigrare, aproximativ 3,5 mil. de persoane se afla in strainatate si nu se vor mai intoarce. Iluzia intoarcerii cred ca s-a spulberat cel tarziu cu criza economica. Dintre acestia sunt foarte multi oameni calificati. Cresterea demografica naturala a Romaniei este negativa, sistemul de invatamant nu este la inaltimea asteptarilor. Aici trebuie sa spun insa in apararea celor care vor sa faca reforma in invatamant ca o astfel de reforma dureaza zece ani. Orice critica trebuie sa ia in considerare ca un sistem de invatamant are o viteza de reformare foarte inceata”, declara oficialul Aton Transilvania.

Unul dintre fenomenele despre care se discuta foarte des in mediile de afaceri straine din Romania este faptul ca aici specialistii costa de foarte multe ori ca cei din Germania, insa nivelul de cunostinte nu este comparabil, spune Milata. “Raspunsul este foarte clar: nu sunt specialisti, nu exista cantitatea calitatii. Numarul de specialisti buni care raman in tara nu se compara cu cererea care exista in piata”, crede Paul Milata.

Acesta afirma ca principala provocare in 2010 in calitate de CEO al Aton Transilvania este obtinerea unui rezultat pozitiv la finalul anului fara a fi nevoit sa disponibilizeze angajati.

Cine este Paul Milata?

S-a nascut in anul 1977 la Bucuresti, are dubla cetatenie (canadiana si romana), este casatorit si are un copil. Si-a inceput cariera profesionala in domeniul consultantei, ocupand diferite functii pentru companii precum Brendr&Partner GmbH, cea mai veche firma de headhunting cu specializare pe Europa de Est (2004-2008), country manager Romania si Bulgaria al Kienbaum Executive Consultants GmbH, cea mai veche societate de consultanta in afaceri (2008-2009).

Din luna septembrie 2009 este director general al Aton Transilvania.

Este absolvent al universitatii McGill din Montreal si este doctorand la Institutul pentru Istorie din cadrul universitatii Humbold din Berlin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri