6 / 7

Orele suplimentare trebuie sa fie o exceptie

“Trebuie sa gasim solutii pentru ca orele suplimentare sa constituie o exceptie”, afirma Sorina Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT.

In acest an, peste 50% dintre angajatii romani efectueaza zilnic ore suplimentare, in timp ce aproape un sfert (12,6%) raman peste program de cel putin doua ori pe saptamana, conform rezultatelor unui sondaj desfasurat de site-ul de recrutare Myjob.

Conform prevederilor din Codul Muncii, durata medie de munca pentru un angajat trebuie sa fie de opt ore pe zi, timp de cinci zile lucratoare, la care se adauga cele doua zile de repaus, de la sfarsitul saptamanii. Cu alte cuvinte, romanii trebuie sa munceasca 40 de ore pe saptamana, adica 168 de ore pe luna, peste de media europeana de 150 de ore.

“Ideal este ca ramanerea peste program sa nu fie impusa de manager,
ci sa fie agreata si constientizata de personal. Personalul intelege situatiile dificile si termenele limita cu cat sunt mai direct implicati in livrarea produsului/serviciului sau in relatia directa cu clientul”, spune Donisa.

Daca o companie trebuie sa livreze un produs sau un serviciu intr-un timp mai scurt decat cel prevazut initial, managerul poate solicita angajatilor efectuarea de ore suplimentare, cu doua conditii. Angajatul trebuie sa-si dea acordul, iar volumul muncii suplimentare saptamanale nu trebuie sa depaseasca opt ore.

In cazul in care volumul de munca impune ramanerea peste program,
Donisa sugereaza managerilor sa accepte ulterior un program flexibil pentru angajat, astfel incat acesta sa nu simta ca nu este recompensat sau inteles pentru efortul depus.

Recompensarea muncii suplimentare se face fie prin acordarea de timp liber echivalent cu cel muncit, fie prin adaugarea la salariul de baza a unui spor. Acesta se stabileste prin negociere, in functie de contractul colectiv sau individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri