3 / 5

Tactici de supravietuire

Dupa Revolutia din anul 1989, cel mai bun an pentru activitatea Fabricii de Tigarete din Sfintu Gheorghe a fost 1998, cand productia s-a ridicat la 5.863 tone tigarete, cu 551 angajati.

In prezent, capacitatea de productie este de 7,6 tone pe zi sau 1.946 de tone pe an, dintre care tigarile cu filtru ating 1.434 tone, restul fiind tigarete fara filtru.

Cifra de afaceri realizata anul trecut de unitatea de productie a fost de 15 mil. lei, pentru acest an Rada Gherghina estimand afaceri de 20-25 mil. lei si o productie anuala de 1.000 de tone.

Pentru piata interna fabrica produce sortimentele legendare Carpati, Snagov si Marasesti, respectiv American Way, lansat in urma cu trei ani. In plus, unitatea din Sfintu Gheorghe produce si pentru piata externa marci precum Tabacos, Desert, Blue Jeans.

Doi dintre clientii cei mai importanti sunt CTS si Tobacco International LLC din Statele Unite ale Americii.

Daca in 2008, exporturile reprezentau 30% din productia fabricii, in 2009 acestea s-au dublat si trendul este ascendent, spune Rada Gherghina. Fabrica din Sfintu Gheorghe exporta in toate tarile Uniunii Europene, dar si in Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Africa de Sud sau Insulele Canare.

80% din materia prima folosita provine din Romania, in timp ce 20% este importata, in special din Italia.

“Acum cativa ani Galaxy Tobacco avea fabrici de fermentare a tutunului in toata tara (Urziceni, Craiova, Arad, Ocna Mures), din pacate s-a ales praful si de cultura tutunului. Mai avem stocuri din acea perioada. Exista la Zimnicea o fabrica care se ocupa cu cultivarea si procesarea tutunului de unde procuram materia prima”, explica Rada Gherghina.

Fabrica a trecut printr-o situatie dificila anul acesta, cand productia a fost oprita intre 19 februarie si 7 aprilie pe fondul neplatii unor datorii istorice. In urma cu aproximativ sase ani, cu ocazia privatizarii fabricii, s-a convenit ca aceasta sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale stabilite prin ordonanta de Guvern. In baza acestui act, a fost emis un ordin comun al AVAS si al Ministerului de Finante prin care fabricii i-au fost acordate inlesniri la plata obligatiilor fiscale.

De asemenea, ajutorul de stat a fost acordat cu conditia realizarii unui program investitional in cuantum egal cu ajutorul acordat.

Reprezentantii fabricii sustineau in momentul opririi productiei si sigilarii utilajelor ca ei au respectat conditiile impuse de ordinul comun, prin achitatrea sumelor esalonate si a obligatiilor fiscale curente, insa, la sfarsitul anului 2009, Directia generala de administrare a marilor contribuabili le-a comunicat pierderea acestor inlesniri, pe considerentul ca ajutorul de stat se da numai cu autorizarea Consiliului Concurentei. Prin urmare, organele fiscale au reactivat sumele scutite prin ordinul comun si fabrica a fost somata sa achite integral intreaga suma.

Suma pe care ar trebui sa o plateasca fabrica pe ultimii sase ani s-ar ridica la 475 de milioane de lei.

In toata aceasta perioada cei 101 angajati au fost trimisi in concediu de odihna timp de 2 saptamani si ulterior in somaj tehnic.

“Aveam comenzi importante, o parte din ele le-am pierdut. Ca urmare a acestei situatii suntem intr-un proces de disponibilizare in perioada aprilie-mai. Vom renunta la 15 angajati. Aproape la fiecare 2 ani ne calculam numarul de angajati in functie de solicitarile primite si productie. Deocamdata cerintele clientilor acopera numarul de angajati, deci nu suntem nevoiti sa mai recurgem la astfel de masuri”, spune Rada Gherghina.

Potrivit acesteia, compania nu a operat reduceri salariale, acestea ramanand la nivelul din 2008. Salariul mediu al unui angajat in fabrica este de 2.014 lei.

Printre cei mai importanti angajatori din Sfintu Gheorghe mai sunt fabrica de mezeluri Bertikris, Textila si fabrica de lactate Covalact.

O alta masura de eficientizare a operatiunilor a constat in respectarea normelor de consum la materie prima, materiale auxiliare si utilitati.

Pana si un bec pe care il vad ca arde, si nu este nevoie, atunci atrag atentia. In ultimele 6 luni le-am spus angajatilor ca nu vor mai avea niciun referat in care sa ceara neoane. De asemenea, ne-am restrans spatiile de functionare pe masura ce numarul de angajati s-a redus, ceea ce a atras economii la apa, lumina, caldura. Si am facut o reamplasare mai eficienta a utilajelor”, afirma Gherghina.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri