1 / 4

Angajarea pe proiect aduce beneficii de ambele parti

Specialistii in resurse umane sustin ca angajarea pe baza de proiect reprezinta o solutie tot mai des intalnita anul acesta datorita raportului optim dintre costurile per angajat si veniturile companiei.

Pe de o parte, organizatia isi asuma responsabilitatea remunerarii angajatului pe o perioada determinata, evitand astfel costurile adiacente semnarii unui contract de munca permanent si ale salariilor compensatorii, in cazul disponibilizarii angajatului.

De cealalta parte, angajatul are posibilitatea de a-si diversifica experienta, lucrand pentru o varietate de companii.

“Inainte angajatii nu scapau din mana o slujba permanenta pentru un proiect insa in aceasta perioada exista o tendinta clara de a lucra pe baza de proiect. Angajatii care aleg sa lucreze pentru acest tip de contract nu sunt mai slab pregatiti, doar pentru ca se multumesc cu proiecte in loc de o slujba permanenta. Stiu chiar multi profesionisti valorosi care au ales sa lucreze pe proiecte”, afirma Mihaela Matei, senior HR consultant si HR manager al unei companii din domeniul farmaceutic.

“Nu cred ca vom mai iesi la pensie avand pe cartea de munca numele a doar 2-3 angajatori. Trecem printr-o perioada efervescenta, in care dinamica si modul in care muncim se schimba. Acum putem lucra pe proiecte, part-time, din alta tara. In urmatorii ani vom asista la schimbari ale raportarii la munca”, crede Silvia Radu, director pe programe guvernamentale in cadrul companiei IBM.

Totodata, profilul angajatului cautat de recruiteri in 2010 s-a transformat fata de perioada de dinaintea inceperii crizei.

“Acum cautam persoane flexibile, care sa se adapteze repede in organizatie, care sa poate efectua de astazi pe maine si sarcini care nu intra in atributile lor in mod normal si care sa fie performanti”, explica Matei.

Ea subliniaza ca si profilul candidatului pentru un post de management s-a schimbat, iar angajatorii cer manageri flexibili, capabili sa sealizeze cotele de profit impse pe o piata in stagnare sau chiar scadere.

“Activitatea de recrutare dureaza mai mult acum decat in perioada din anii 2007 – 2008, iar procesele de inductie (n. red. acomodare cu procedurile si politicile de lucru in companie) si pregatirea ulterioara a angajatului beneficiaza de mai multa atentie”, continua Matei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri