3 / 5

Lipsa unei decizii din partea Guvernului pune umarul la blocajul pietei de locuinte

Numarul clientilor noi, care aplica pentru a cumpara o locuinta prin intermediul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, a scazut cu 75% in ultimele doua saptamani, de la 400 aplicatii/zi, la doar 100 aplicatii/zi.

“Lipsa de decizie din partea Guvernului este problema. Starea de incertitudine blocheaza si mai rau piata rezidentiala si declanseaza o problema psihologica in randul cumparatorilor, care in alte cazuri ar fi fost depasita in doua-trei saptamani. Numarul clientilor a fost in crestere continua incepand cu luna martie 2009, insa acum a inceput sa scada, de la 400 am ajuns la 100 de aplicatii/zi”, ne-a explicat Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Seful Coldwell Banker spune ca daca Guvernul va lua o decizie privind salariile din sectorul public, atunci cererea din piata rezidentiala ar putea sa isi revina in aproximativ doua luni. In ceea ce priveste bugetul cumparatorilor, acesta a ramas constant de anul trecut, fiind cuprins intre 50.000 euro si 80.000 euro.

“Situatia este neagra, dar ne-am obisnuit. Se tranzactioneaza foarte putin, iar astfel de anunturi starnesc incertitudine. Oamenii nu mai stiu: sa cumpere, sa mai astepte, sa nu mai cumpere. Lipsa unei decizii este cea mai mare problema”, subliniaza Valentin Ilie.

O usoara schimbare s-a facut remarcata si in numarul de vizitatori ai portalului imobiliare.ro. “In saptamana 10-16 mai am inregistrat o usoara scadere, de la 67.456 de unici pana la 64.993 de unici. Insa este prematur sa punem aceasta scadere pe seama masurilor de austeritate anuntate de guvernanti, mai ales daca ne gandim ca in saptamana in care ne aflam acum traficul este in crestere”, ne-a declarat Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In ceea ce priveste durata petrecuta pe portal, un vizitator petrece, in medie, putin peste 10 minute pe imobiliare.ro si vizualizeaza mai multe proprietati.”In intervalul analizat, timpul mediu s-a mentinut la peste 10 minute. Nici numarul paginilor vizualizate nu a inregistrat oscilatii care sa duca la concluzia ca interesul pentru imobiliare al romanilor ar fi scazut in ultimele doua saptamani”, adauga Erimescu.

O usoare creste se poate observa in numarul ofertelor valide din sectorul rezidential, exceptand ofertele duplicat. Cresterea este mai accentuata in cazul ofertelor publicate de persoanele particulare, unde numarul a crescut cu 45%, potrivit imobiliare.ro.

“Evolutia numarului de contacte prin telefon sau email generate de vizitatori pe proprietatile introduse de agentiile imobiliare partenere si proprietari este probabil cel mai relevant indicator cu privire la intentiile vizitatorilor. Cu exceptia zilelor de la finalul saptamanii cand traficul este in scadere, numarul contactelor a crescut, atingand marti, 18 mai, cea mai mare valoare din ultimele saptamani: 2.481 de contacte generate in doar 24 de ore”, adauga directorul imobiliare.ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri