3 / 5

Punct si de la capat

In plus, ideea unui partener nu-i surade prea mult. Experienta “divortului urat” in urma caruia a luat nastere Gral il face sa se fereasca de o eventuala dubla comanda. Sotii Serban au infiintat, la inceputul anilor 2000, o afacere cu clinici impreuna cu familia Hagicalil, proprietarii policlinicilor Romar.

Povestea a inceput de fapt din dorinta de a infiinta o scoala postliceala de contabilitate si secretariat, planuri care insa au fost abandonate atunci cand spatiul gasit era de fapt o policlinica dintr-un liceu. “In momentul acela, sistemul privat era la inceput si am zis OK, hai sa facem o policlinica. Daca spatiul este deja, existau si circuitele necesare, de ce sa investim bani in pereti?”, isi aminteste omul de afaceri.

Parteneriatul dintre familia Serban si Hagicalil a rezistat pana in 2005, cand a avut loc ruptura. Robert Serban nu da detalii despre motivele neintelegerii, dar spune ca “nu prea a iesit” cu bani din afacere. Cert este ca spre sfarsitul lui 2005, sotii Serban o luau de la capat punand bazele Gral Medical, intr-un sediu aflat pe locul fostei Fabrici de Ace, demolata in prezent.

Pe atunci, “capitalul” de pornire au fost cateva aparate medicale date in custodie, al caror costuri erau diluate prin cumpararea, de catre Serban, a substantelor reactive necesare pentru operarea lor. Mai apoi, extinderea retelei s-a facut prin reinvestirea profitului, ce a cunoscut marje de 9-20%, si prin contractarea de credite.

Aici, sotii Serban au cumparat terenul pe care acum functioneaza sediul central impreuna cu clinica. In luna august urmeaza sa fie deschisa si o clinica de oncologie, in urma unei investitii de 3,5 milioane de euro, iar in 2012 – spitalul cu sase etaje.

Momentan, planurile se axeaza pe clinica de oncologie, pentru care Serban vrea sa grabeasca lucrarile, si pe spital. Cat despre alte planuri de expansiune, Republica Moldova este un obiectiv. “Dar dupa ce finalizam spitalul”, precizeaza omul de afaceri. Acolo, sistemul de sanatate privat este la nivelul anilor 2000 din Romania, motiv pentru care Serban considera ca are experienta necesara de a duce brandul Gral in tara vecina.

Pana atunci insa, cand nu este in birou, Serban este ori pe santier, acolo unde coordoneaza lucrarile clinicii de oncologie, sau la catedra. Patru ore pe saptamana, seful Gral le preda viitorilor medici de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” managementul sanitar. A inceput sa predea in 2002 si continua si acum pentru ca vrea sa le transmita studentilor din experienta sa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri