4 / 5

Programele Work and Travel aduc castiguri de cateva mii de doalri

Desi numarul locurilor de munca disponibile in SUA si Europa a scazut cu 10 – 20% comparativ cu anul trecut, potrivit datelor furnizate de agentiile de recrutare pentru Work and Travel, studentii inca pot castiga intre 8 si 10 dolari pe ora, pentru un job in industriile HoReCa sau turism.

“Este a doua oara cand plec prin programul Work and Travel in SUA. Anul trecut am lucrat ca hostess intr-un cazino din Las Vegas. Mi-am luat si un al doilea job, part-time, de zi, unde vindeam jucarii intr-un parc de distractii. […] Per total, in trei luni, pentru doua joburi, am strans cam 7.000 de dolari, insa mi-am achizitionat un laptop, am cheltuit pe mancare, am scazut cheltuielile cu transportul pana in SUA si costul programului, asa ca nu am mai ramas decat cu 1.000 de dolari”, spune Alexandra C, studenta in cadrul Universitatii Bucuresti.

In anul 2009 prin programul Work and travel au plecat in SUA peste 3.000 de studeni romani, care au adus acasa aproximativ 11 milioane de euro, potrivit datelor Ambasadei Americane in Romania. In Europa – in special Grecia si Marea Britanie – alti cateva mii de student au strans cca 2,5 milioane de euro, pe vreme de criza.

Varsta sub 29 de ani, inscrierea la o forma de invatamant de zi sau distant, masterat sau doctorat, numarul redus de restante si acumularea de credite in timpul anului universitar si un nivel mediu de intelegere al limbii engleze reprezinta conditii suficiente pentru a fi eligibil pentru program.

Costul pentru inscrierea in program variaza intre 490 si 890 de dolari, potrivit site-ului agentiei de recrutare pentru program, American Experience, diferenta canstand in posibilitatea de a gasi pe cont propriu un kjob in SUA, sau optarea pentru unul dintre locurile de munca puse la dispozitie de companiile specializate. Alti 800 de dolari sunt necesari pentru plata transportului, in SUA un bilet dus-intors cu o companie de zbor low-cost.

Pentru tarile din Europa, in functie de ofertele operatorilor de zbor, un bilet dus-intors porneste de la 100 de euro, inclusiv taxele de aeroport.

Pentru cei care nu se pot autofinanta, BRD ofera posibilitatea obtinerii unui credit in valoare de pana la 3.000 de euro, cu posibilitatea rambursarii sumei in maxim 15 luni, in functie de durata Programului Work and Travel. Studentii pot beneficia si de o perioada de gratie de pana la 14 luni, in care se achita contravaloarea dobanzii si a comisionului de gestiune lunara.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri