3 / 4

Sfaturi pentru cautatorii de job-uri

Cea mai buna formula penru gasirea unui job consta in participarea la evenimente de cariera, workshop-uri si programe de voluntariat si internship, afirma recruiterii.”Este cel mai usor mod de a fi remarcat. Oricum, timpul pe care l-ar aloca pentru astfel de activitati este un timp in care stau pe bara si isi cauta job-uri, asa ca au numai de castigat”, spune si Feodorof.

Odata intrat in atentia angajatorilor, dupa efectuarea voluntariatului sau a programului de internship platit, candidatii trebuie sa acorde maxima atentie la redactarea CV-ului si a scrisorii de intentie. “Nu uitati de concizie, claritate si cuvinte cheie in CV si scrieti o scrisoare de intentie personala, incare sa se vada ca sunteti interest sa faceti parte din companie”, spun la unison recruiterii.

Desi la prima vedere sfaturile pot parea banale, realitatea de la interviuri este cu totul alta. “Au fost candidati care au dat atat de putina importanta scrisorii de intentie incat au scris alt nume in dreptul denumirii companiei pentru care aplicau. Altii, dupa ce au castigat posibilitatea de a sustine interviul, au intarziat nepermis de mult. Chiar daca ai experienta in munca si ai tot ceea ce iti trebuie in materie de cunostinte pentru postul respectiv, astfel de comportamente te descalifica din start”, potrivit lui Gheban.

De multe ori, dupa un internship, cand ajung la interviul de angajare, candidatii uita intrebarile esentiale despre job, uita ce au invatat in stagiu, uita detalii despre cultura corporatiei si nu isi negociaza conditiile de angajare. Nu incearca sa isi negocieze relatia cu angajatorul, sunt atat de dornici sa aiba un job incat nu tin cont de faptul ca jobul nu presupune ceea ce vor, sau ca nu se inteleg cu oamenii din departamentul unde a finalizat stagiul, mentioneaza Feodorof.

“Stiu cazul unui expert care, dupa un concediu de maternitate isi cauta job si a fost recrutat foarte repede pe un post de o companie. Pentru ca a fost onorat de rapiditatea cu care a fost ales in piata nu a facut o discutie cu angajatorul si a acceptat imediat postul. Insa dupa doua saptamani la noul loc de munca persoana era deziluzionata, nu era ceea ce voia si si-a dat repede demisia”, mai spune ea.

Intrebarile cheie pe care un tanar trebuie sa le adreseze la un interviu tin de frecventa de schimbare a managerior in companie, de modalitatile de comunicare si valorizare in interiorul echipei, de gradul de acces la informatii, de tipul de mentor cu care vor comunica si ce traininguri vor efectua.

Atentia pentru detalii care tin mai mult de personalitatea candidatului si nu de cunostintele tehnice este mult mai mult valorificata in aceasta perioada decat inainte de criza. Astfel ca tinuta, modalitatea de comunicare si adaptare la nevoile companiilor a ajuns sa atarne in balanta proportional cu valoarea cunostintelor candidatului, conchid recruiterii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri