2 / 4

Cum a influentat contextul economic nivelul de salarizare

Evolutia cresterilor salariale din Romania in ultimii ani nu poate fi analizata si fara a lua in calcul influenta unor factori economici precum rata inflatiei, rata somajului si modificarea dimensionala a Produsului Intern Brut (PIB).

Incepand cu anul 2006, nivelul realizat al cresterilor salariale a depasit de fiecare data nivelul bugetat (in anul anterior) si planificat (in anul curent) in mediul privat, pana in 2008, dar si rata inflatiei, fapt ce o oferit o crestere reala consistenta a salariilor, timp de trei ani. Se observa, de asemenea, ca aceste cresteri salariale au fost sustinute si de cresterea PIB-ului pana la circa 7%, in perioada mentionata, corelat cu o reducere a ratei somajului de la 5,4% in 2006 la 4% in 2008, nivel considerat acceptabil.

In 2009, trendul se inverseaza, iar cresterea salariilor cu 7,2% devine nesustenabila in conditiile scaderii PIB cu 7,1%. Au loc reajustari bugetare, care continua si in 2010, iar angajatorii pun o presiune mai mare pe piata fortei de munca. Rata somajului urca si ea la 6,3% si reduce presiunea asupra salariilor din partea fortei de munca. Inflatia se ajusteaza la 5,5%.

Primele sase luni din acest an aduc o inrautatire a situatiei existente in 2009, potrivit studiului PwC. Valoarea reala a salariilor scade, in conditiile in care rata inflatei urca la 7,5%, iar cresterea salariala nominala ajunge doar la 4,3%.
SURSA: PwC

Pentru anul 2011, aproape 40% dintre companiile din mediul privat si-au bugetat cresteri salariale, la un nivel mediu de 6,8%, cu 60% mai mare decat cresterea salariala medie inregistrata anul acesta.

„Climatul fiscal este un element care influenteaza mediul de business, iar cel din Romania creeaza multe ingrijorari pentru ca este imprevizibil, din cauza deciziilor politice necoerente. Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii", a mai spus Peter de Ruiter.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri