2 / 8

Increderea lipseste la apel

Maria Grapini (foto), presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), sustine ca “timida crestere de 0,1%” din ultimul trimestru al anului trecut este “nesemnificativa” in conditiile in care numarul locurilor de munca in domeniul in care activeaza nu a crescut, iar o serie de masuri, printre care scaderea costurilor de operare, nu au fost luate.

“Avem foarte multe solicitari din piata externa, insa nu exista bani pentru preluarea comenzilor, creditarea este in stadiul pe care il cunoastem cu totii. Putem vorbi doar de o revigorare a pietei externe, in piata interna nu se vede nimic. Insa e pacat ca piata externe cere si noi nu putem sa oferim. Oamenii nu au incredere, se asteapta la cresteri de taxe si in 2011”, spune Grapini.

Potrivit acesteia, oamenii de afaceri cu care a discutat asteapta in continuare masuri concrete, printre care si clarificarea problemelor fiscale pentru urmatorii 2-3 ani pentru a-si putea planifica investitiile.

“Oamenilor de afaceri le este teama sa mai angajeze, ca sa nu mai vorbim de faptul ca ne confruntam cu o problema si mai grava – lipsa personalului calificat. Daca vom ramane cu masurile de acum nu vom scapa de o inflatie mai mare, nu vom avea crestere economica”, crede Maria Grapini.

Ea mai subliniaza importanta pe care o are definitivarea Codului Muncii si a Codului Fiscal, masura ce ar fi trebuit luata anul trecut. “2011 ar fi trebuit sa fie un exercitiu al noilor reglementari. Nu va fi. Urmeaza un 2012 bulversat de alegeri, ceea ce va crea si mai multa confuzie in piata iar oamenii care trebuie sa ia masuri nu se vor concentra pe acest lucru”, considera Grapini.

Final Distribution: Avem nevoie de mai mult


Dan Mircescu, directorul general si proprietarul producatorului si importatorului de materiale de constructii Final Distribution, este de parere ca o crestere a economiei in trimestrul al patrulea nu reprezinta un factor pe care sa-l ia in considerare pentru evolutia din acest an a companiei pe care o conduce.

“O crestere a PIB care se bazeaza pe exporturile Dacia sau Nokia nu ma incanta foarte tare, avand in vedere ca lucrurile din tara nu se misca. Cand vor incepe lucrari importante si in tara, atunci vom spune ca economia functioneaza”, spune Mircescu.

El adauga ca, pentru a iesi din recesiune, economia locala trebuie sa creasca pentru o perioada mai lunga de timp, eventual un an. Astfel, semnalele transmise investitorilor ar fi cu adevarat pozitive.

“Degeaba avem o crestere economica timp de doua trimestre, daca in al treilea picam cu 2%, sa spunem. Ne trebuie o stabilitate pe un interval mai mare”, mentioneaza Mircescu.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri