2 / 4

Falimente mai multe in imobiliare, dar nu cat asteapta piata

Cu privire la piata imobiliara, avocatul Bogdan Stoica remarca cum o serie de dezvoltatori imobiliari (mai experimentati) au dat deja tonul noilor proiecte, aflate in majoritate in stadiu de “asamblare a fondului imobiliar”. „S-a conturat ideea ca, spre exemplu, Bucurestiul nu ofera suficiente spatii de birouri de calitate, de unde si o tendinta clara catre proiectele premium (eco buildings). Sau, in imobiliarul comercial, s-a asumat ca “retailul de proximitate” nu este organizat si standardizat, de unde si competitia deja acerba pentru retelele de mini-maket-uri”, afirma avocatul.

Cum mediul general este inca foarte sensibil la risc, astfel de proiecte noi de dezvoltare se vor face in general in formula de parteneriat/joint-venture intre mai multe tipuri de investori sau chiar intre investitori si clientul final al dezvoltarii, crede avocatul. „Vor fi totodata si preluari de proiecte aflate in dificutate (acolo unde gestiunea serviciului datoriei nu mai este posibila datorita randamentelor scazute ale proiectelor operate) sau al caror concept initial de dezvoltare s-a dovedit gresit. In acest din urma caz vom vedea numeroase re-convertiri de functiuni, in principal de la proiecte de birouri la la residential sau invers”.

De asemenea, avocatul se asteapta ca numarul falimentelor din imobiliara sa creasca anul acesta comparativ cu 2010, dar nu atat cat se asteapta in general piata sau dupa cum fundamentalele economice ar indica-o. In principal, crede Bogdan Stoica, regulatorii acestei tendinte vor fi bancile finantatoare care devin, din ce in ce mai vizibil, dezvoltatori-investitori imobiliari de circumstanta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri