3 / 4

Cat au facturat avocatii Popovici Nitu & Asociatii in M&A

Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii anticipeaza o crestere a incasarilor si in 2011, dupa ce anul trecut a avut incasari de 9,1 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 30% fata nivelul inregistrat in 2009.

Pe o piata „dominata de exit-uri si fuziuni de necesitate si de tranzactii complicate prin natura problemelor cu care se confrunta companiile tinta, ponderea M&A-ului in volumul incasarilor totale din 2010 a fost de aproximativ 17%, adica 1,54 mil. euro, similar cu procentul inregistrat in 2009.

Cat despre 2011 semnalele de inceput de an indica un 2011 asemanator cu anul anterior din perspectiva tranzactiilor. „Avem deja mandate de care ne ocupam in IT, pharma si servicii medicale, energie, constructii, real estate, retail, domenii in care prezenta noastra ca avocati specializati pe tranzactii a fost constanta in ultimii 4-5 ani. Cu unele dintre ele suntem numai la inceput in vreme ce cu altele stadiul este mai avansat”, afirma Bogdan Stoica.

El afirma ca lipsa de vizibilitate si predictibilitate cu privire la afacerile companiilor tinta a fost una dintre cele mai importante probleme aparute constant in toate tranzactiile, atat pentru vanzatori cat si pentru cumparatori. „A fost apoi insa situatia complicata a unora dintre companiile tinta in ceea ce priveste pregatirea lor pentru momentul unei tranzactii M&A – foarte multe dintre aceste companii au fost surprinse de criza in mijlocul unor proiecte de investitii aflate in derulare, fie ca faceau parte din core businessul lor fie din erau investitii colaterale”, spune Bogdan Stoica. Si, mai departe, renuntarea sau redimensionarea acestora implica de fiecare data restructurari semnificative ale companiilor tinta care trebuie tratate in contextul derularii tranzactiei de M&A.

Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, care conduce cel mai recent clasament DealWatch intocmit in functie de numarul de tranzactii, a fost implicata, printre altele, in preluarea de catre Advent International a LaborMed Pharma, preluarea de catre GED a Diamedix, preluarea de catre Societe Generale Asset Management a unei participatii semnificative in Medlife si asocierea cu Familia Marcu si IFC, preluarea de catre Medlife a Medis Brasov si a unui SPV pentru dezvoltarea unui spital, preluarea de catre Fresesius a mai multor centre de dializa.

De asemenea, firma de avocatura a oferit asistenta juridica in preluarea de catre o corporatie americana a unui pachet de drepturi IP de la un jucator local), in tranzactii din IT (ex: achizitia succesiva de catre grupul polonez Asseco a companiilor Fiba Software, Net Consulting si Probass si fuziunea ulterioara a acestora, achizitia de catre grupul polonez ABC Data a Scop Computers), din energie (ex: participarea ArcelorMittal in cadrul proiectului Unitatilor Nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, preluarea de catre CEZ a participatiei minoritare a Fondului Proprietatea din CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii) si retail (ex. asistarea Auchan cu privire la programul de dezvoltare imobiliara 2010 - 2011).




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri