3 / 5

Investitia in vant: cat si unde?

In 2011, vor fi instalati 700 MW eolieni noi, deci investitiile vor ajunge la peste 1,1 miliarde de euro, urmand ca in urmatorii doi ani sa fie instalati alti peste 2.800 MW in total. “Regiunea Dobrogei este suprasaturata, iar liniile existente vor fi supraincarcate, mai ales ca acolo este si centrala de la Cernavoda. In plus, exportul nu este posibil pentru ca Bulgaria are propriile ferme. Investitorii au inceput sa ocoleasca aceasta regiune si se orienteaza spre zona Moldovei, Bihor, Caras-Severin”, puncteaza Robert Ghelasi.

Pentru fiecare megawatt, investitia medie este de 1-1,5 milioane de euro, iar in 12 ani se recupereaza investitia, adica la jumatatea perioadei in care turbinele eoliene se afla in valabilitate (20-25 de ani).

Romania are cel de-al doilea mare potential al energiei de vant in Europa. La reteaua nationala de transport al energiei electrice se pot conecta capacitatati de 3.500 – 4.000 MW, potrivit Transelectrica, operatorul national al retelei de transport al electricitatii. Potentialul Romaniei este de 14.000 MW eolieni instalati, dar proiectele depasesc aceasta valoare.

Pe langa potentialul de vant, Romania mai are si avantajul unui timp scurt de obtinere a autorizatiilor de constructie (14 de luni versus 42 de luni, cat este media europeana), dar si marele dezavantaj al unei legi in domeniu care este tergiversata. O alta problema este legata de posibila aparitie a unui exces de certificate verzi, care va duce la coborarea pretului pana la pragul minim.

“Mecanismele pe baza carora functioneaza certificatele verzi nu au fost studiate. Autoritatile nu au fost preocupate pana acum sa vada ce se intampla dupa ce Romania isi va atinge cota, pentru ca pana acum diferenta intre cota obligatorie si productia de energie verde a fost asa de mare, incat nu s-a pus aceasta problema”, mai spune directorul din cadrul casei de investitii.

“In 2010, erau facute solicitari pentru proiecte cumuland o capacitate de 23.000 MW, care insa niciodata nu vor instalati si conectati la retea din cauza capacitatii limitate a Transelectrica. Alte proiecte nu se vor conecta la retea, ci la distribuitori, pe cand unele nu vor gasi finantatori”, explica Robert Ghelasi.

Citeste in slide-ul urmator ce sector al energiei regenerabile este chiar mai atractiv pentru investitori decat energia eoliana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri