3 / 5

Indicatori importanti de urmarit pe viitor

Florian Libocor (foto), economistul sef al BRD, crede ca industria a avut contributia majoritara la formarea valorii adaugate brute, dar si exporturile au mentinut stacheta sus, in timp ce consumul individual isi revine mai repede.

Semnalul este unul singur: incredere. Romania poate mai mult. Cu incredere si cumpatare revenirea economica ar putea avea loc mai repede si mai sanatos”, a declarat Libocor pentru Wall-Street.ro.

PIB are o importanta semnificativa deoarece arata cum si de unde generam valoare dar si cum o utilizam, cat de intelept.

Alti indicatori nu mai putin importanti sunt inflatia (factorul de erodare a valorilor acumulate), deficitul bugetar si cel extern (imagine a echilibrului dintre economii si investitii), gradul de absorbtie a fondurilor europene (imagine a capacitatii de a utiliza resursele si a genera afaceri) sau ritmul de creare a locurilor de munca, recomanda Libocor.

Produsul intern brut (PIB) este mai degraba un indicator psihologic, considera Andrei Radulescu. Dar factorii psihologici sunt foarte importanti in economie, mai ales in ultima perioada, iar aceasta crestere poate exprima premise mai bune, cel putin pe termen scurt, pe fondul ameliorarii perceptiei investititorilor.

Insa, mai exista o serie de indicatori macroeconomici, cel putin la fel de importanti.

„In primul rand trebuie sa observam comportamentul investitiilor – elementul fundamental a carui evolutie va previziona iesirea din criza si intrarea intr-un nou ciclu economic. Apoi evolutia locurilor de munca, evolutia incasarilor la buget si monitorizarea procesului de consolidare bugetara, evolutia rating-ului de tara. O revenire pe investment grade ar ajuta foarte mult”, a explicat analistul Target Capital.

Ionut Dumitru sustine ca un indicator foarte important este numarul de angajati din economie.

„Cand economia va incepe sa creeze locuri de munca, acesta va fi un semnal foarte important”, a explicat Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri