5 / 6

Alimentele au o cerere inelastica, bugetul nu va fi ajutat de o reducere a TVA

Intrebat daca o reducere a TVA la alimente ar aduce mai multe resurse la buget prin stimularea cererii, Gabriel Sincu a explicat ca alimentele se caracterizeaza printr-o elasticitate scazuta, astfel incat cererea ramane relativ constanta indiferent de pret.

"Oamenii au un anumit buget pentru alimente si vor cheltui tot atat indiferent de cat vor fi preturile: daca acestea scad vor cumpara ceva mai mult sau se vor reorienta spre alimente scumpe", apreciaza Sincu.

In plus, motivul comerciantului care profita de orice reducere de taxe ramane valabil si in cazul alimentelor.

Specialistul de la Mazars crede ca singura modalitate sanatoasa prin care Guvernul ar putea impulsiona economia nu tine de modificarea sistemului de impozitare, ci de investitiile publice.

"Romania are mare nevoie de infrastructura (autostrazi, cai ferate, poduri, linii de metrou, etc). Bani sunt disponibili la
nivelul UE, nu trebuie decat sa invatam sa ii obtinem", a declarat Sincu.

El a adaugat ca "odata cu revenirea economica mondiala (care cu siguranta va veni in cativa ani, chiar daca acum se lasa asteptata) vom fi pregatiti foarte bine pentru o noua perioada de crestere, sanatoasa de data aceasta", daca vom reusi sa ne dezvoltam infrastructura.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri