1 / 6

Ce promisiuni a facut Klaus Iohannis mediului de afaceri

In primul interviu pe teme economice acordat in campania electorala, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ca economia este in suferinta, iar mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa de perspectiva economica.


„In privinta investitiilor, nu doar bugetul, ci si economia este in suferinta, deoarece mediul de afaceri se confrunta cu o lipsa de perspectiva economica”, a spus pentru WALL-STREET.RO Klaus Iohannis, adaugand totodata ca actorii economici performanti trebuie stimulati in Romania, iar acestia asteapta de la stat un semnal pozitiv. "Asa cum corect invoca mediul de afaceri, performanta economica necesita reguli bune pe termen lung, adica predictibilitate fiscala si legislativa. In absenta acestor conditii elementare, intreprinzatorii nu pot planifica nimic, nici formarea capitalului, nici investitiile si crearea de noi locuri de munca, iar economia sta in blocaj si pierde oportunitati, in asteptarea unor vremuri mai bune", se arata in programul lui Iohannis.


In ceea ce priveste reducerea CAS, Klaus Iohannis a subliniat ca PNL a sustinut necesitatea reducerii impozitarii asupra muncii inca din 2013. In aceasta privinta, Romania avea un dezavantaj evident chiar in cadrul UE. De exemplu, cu o povara fiscala totala asupra muncii de 45%, Romania era pe locul 7 in Uniunea Europeana, deasupra multor tari recunoscute ca profil fiscal prin nivelul ridicat de impozitare. In aceste conditii, este lesne de inteles paradoxul cu care Romania se confrunta: salariile sunt mici, in timp ce costurile cu forta de munca sunt mari. Iar de aici decurg dificultati suplimentare in privinta crearii de noi locuri de munca, care sa fie si stabile si bine platite.


"Din pacate, reducerea CAS vine, totusi, intr-un moment in care mediul de afaceri este bulversat, in care oamenii de afaceri nu stiu cat de sustenabile sunt masurile de stimulare ale guvernului. Dupa parerea mea, unele masuri bune esueaza lamentabil, fie pentru ca momentul este prost ales, fie pentru ca mediul economic nu mai are incredere in sustenabilitatea masurilor respective. Aceasta este cea mai mare problema, daca mediului de afaceri ii lipseste increderea, atunci reducerea CAS nu va produce efectele economice scontate, iar bugetul statului risca sa se intoarca intr-o zona de risc", a avertizat in urma cu aproape doua luni Iohannis.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri