2 / 6

SUA si presedintia lui Trump - ce inseamna pentru restul lumii?

Mandatul oficial al presedintelui ales al SUA, Donald Trump, incepe pe 20 ianuarie 2017. Pe toata durata campaniei au aparut ingrijorari serioase legate de riscurile politice pe care acesta le poate genera, ca urmare a declaratiilor controversate, a politicilor economice protectioniste invocate dar si a semnalelor de adoptare a unor politici externe izolationiste.


Una din principalele ingrijorari este legata de faptul ca relatiile internationale ale SUA ar putea sa se deterioreze avand in vedere pozitia externa izolationista a lui Donald Trump, mai ales daca acesta isi pune in aplicare idei precum cea de a determina aliatii SUA sa cheltuiasca mai mult pentru propria lor securitate sau cea de a retrage Statele Unite din NATO.


Analisti din intreaga lume vad o ingrijorare semnificativa si legat de cresterea economica a SUA si chiar a intregii lumi. "Trump s-ar putea demonstra o sabie cu doua taisuri pentru crestere economica mondiala. Desi preferintele sale pentru relaxarea politicilor ar putea stimula economia cresterii celei mai mari economii, orice beneficiu poate fi usor subminat daca retorica sa protectionista agresiva se va confirma si prin fapte", spune Michael Henderson, un economist celebru. Efectul ar putea fi unul de domino, in intreaga lume, tinand cont de potentialul unor discutii si scandaluri cu parteneri comerciali importanti, precum China sau Mexic. Pe un orizont de timp mai larg, politicile lui Trump ar putea ameninta suprematia Americii in lumea financiara.


Trump ar putea in viitor sa impuna restrictii in ceea ce priveste imigratia si deportarea persoanelor fara documente. In discursul acestuia a aparut si ideea de renegociere a mai multor acorduri comerciale si de a provoca China in ceea ce priveste politicile comerciale si monetare, lucru care nu a fost lipsit de reactii.


Imediat dupa rezultatul alegerilor, Trump a surprins cu un discurs echilibrat, dar a recuperat destul de repede cu o serie de gafe diplomatice, care sa nu au facut decat sa confirme profilul sau...diferit, usor extravagant si greu de stapanit de niste reguli.


Cu siguranta, in campania electorala s-au spus mult mai multe iar amenintarile par sa fie pe numeroase canale, de la politica externa, la economie si comert, cresterea pretului la petrol sau diferite tensiuni diplomatice. Va fi cu siguranta interesant de urmarit ce se va intampla incepand din ianuarie 2017. Un lucru este cert - se incheie un capitol important din istoria lumii si altul este pe cale sa inceapa.


Joseph Sohm / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri