5 / 6

Cu ochii pe economiile marilor puteri

Factorii geopolitici, alegerile din diferite tari europene si inaugurarea lui Donald Trump in calitate de presedinte al Statelor Unite vor contribui la un context global extrem de incert in 2017. Dupa cresterea de 2,5% in 2016, analistii consultati de publicatia FocusEconomics se asteapta la o crestere moderata a economiei mondiala in 2017, cu 2,9%, nivel la care ar putea ramane si in urmatorii doi ani.


Proiectia pentru 2017 se bazeaza in principal pe ipotezele analistilor ca economia mondiala va continua sa fie sustinuta de o crestere continua in tarile dezvoltate si de o activitatea economica mai puternica in tarile emergente.


In ciuda prognozei optimiste, planeaza in continuare o serie de riscuri si amenintari. Cele mai importante ar fi legate de posibile obstacole in cadrul negocierilor pentru Brexit, reaparitia unui alt episod de colaps al Chinei, similar cu cel de la inceputul lui 2016 si urmat de o scadere accelerata a economiei si, bineinteles, incertitudinile legata de politicile administratiei Trump.


La nivel individual, perspectivele pentru 2017 indica o revizuire in crestere a prognozelor pentru economiile din zona euro, Marea Britanie sau Japonia. Dintre marile economii emergente, pentru Brazilia, Rusia si India sunt asteptate ritmuri mai scazute de crestere, in timp ce proiectia de crestere a PIB-ului Chinei ramane stabila.


Astfel, analistii Fitch se asteapta la o crestere de 6,4% a economiei Chinei, dupa o serie de masuri menite sa relaxeze piata imobiliara.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri