3 / 6

Alegeri importante in lume

Anul 2017 aduce alegeri prezidentiale in Franta si Iran, plus alegeri generale in Germania. In Franta, alegerile sunt programate pentru aprilie (primul scrutin) si mai (al doilea). Lupta se va da intre republicanii de centru dreapta, reprezentati de fostul premier Alain Juppe (care este si favorit), si Marine Le Pen, sefa partidului de extrem dreapta Frontul National din Franta, cotata cu sanse mai mici. Chiar daca aceasta din urma nu va castiga alegerile, o performanta buna la alegeri va incuraja partidul pe care il reprezinta si va incuraja organizatii politice similare din Europa, care oricum castiga teren ca urmare a inrautatirii situatiei economice si a cresterii ingrijorarilor privind imigrantii. De asemenea, ar fi un soc absolut daca Le Pen ar castiga alegerile prezidentiale, lucru ce ar face ca Franta sa devina prima tara democratica din vestul continentului care ar avea un presedinte de extrema dreapta, cu puteri executive, dupa 1945.


Si in Germania urmeaza alegeri interesante in acest an. Sunt sanse ca epoca Angela Merkel sa se incheie, dupa 12 ani. Merkel a fost un pilon al stabilitatii in Germania si Uniunea Europeana in timpul crizei financiare din 2008-2009, a celei din zona euro din 2011-2011, a crizei Rusia-Ucraina din 2014-2015 dar si a actualei crize a migrantilor. Inaintea crizei imigrantilor din Siria, Merkel parea favorita alegerilor din acest an, dar a pierdut foarte mult la capitolul popularitate pe parcursul anului trecut.


Potrivit unui sondaj publicat in luna noiembrie de ARD, conservatorii lui Merkel vor obtine 32% din voturi, cu 1% mai putin decat indica un sondaj din 3 noiembrie. Partenerii de coalitie ai CDU, Social-Democratii (centru-stanga), sunt creditati cu 23% din intentiile de vot, cu 1% mai mult decat la inceputul lunii. Formatiunea anti-imigranti AfD este preferata de 12% dintre alegatori.


Declarata Omul Anul in 2015 de revista Time, Merkel si-a construit o reputatie solida pe plan international, insa conservatorii sai au pierdut din sustinere in tara, dupa ce Germania a primit anul trecut aproape un milion de solicitanti de azil. Fiica de pastor, care a crescut in Germania de Est, comunista, Merkel s-a dovedit a fi o supravietuitoarea in cei 11 ani de mandat.


Cu siguranta, o schimbare de lideri in Franta si germania, in acest an, poate genera o destabilizare in inima Uniunii Europene, mai ales ca orice mica tensiune intre Paris si Berlin poate naste semne serioase de intrebare despre unitatea uniunii, la aproape un an distanta de votul pro-Brexit.


Sursa foto: 360b / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri