4 / 6

Politica externa a SUA, o presiune uriase pe umerii planetei

Politica externa a SUA si modul in care Trump va gestiona relatiile cu restul lumii sunt un subiect extrem de interesant, intens si obligatoriu de urmarit in 2017. Deocamdata analizam declaratiile facute de acesta in campanie sau imediat de alegeri, ramane de vazut cate dintre ele vor fi si puse in aplicare odata cu preluarea mandatului oficial.


Ideile de politica externa exprimate de Donald Trump sunt, intr-adevar, destul de vagi si nu a fost intotdeauna consecvent, conform unei analize publicata de The Washington Post, inainte de alegeri. Criticat pentru abordarea simplista de a "bombarda" pur si simplu Statul Islamic si-a indepartat si sustinerea republicana dupa ce a condamnat invazia lui George W. Bush din Irak si inlaturarea lui Saddam Husein. Donald Trump a mai afirmat ca nu este interesat de a fi "jandarmul lumii" si nici de noi razboaie in Orientul Mijlociu. Totusi, a spus in repetate randuri ca sprijina NATO, dar nu intr-o forma ostila Rusiei si ca va solicita statelor membre sa participe mai mult la cheltuieli.


In acelasi timp, afirmatia sa controversata de a stopa imigratia din tarile musulmane cu probleme, pentru o perioada de timp, a fost condamnata la nivel global, dar contine un sambure de adevar in conditiile in care actualul proces de verificare a noilor veniti in SUA este departe de a fi transparent si, aparent, nu foarte eficient.


Continuand pe partea negativa, Donald Trump a denuntat public acordul nuclear incheiat cu Iranul, sub Administratia Obama, pe care l-a numit drept "o rusine" si a spus ca "il va rupe". Este un exemplu de gandire ingusta. Acordul nu poate fi anulat, deoarece exista si alti cinci semnatari, iar in urma existentei acestuia profita intreg Orientul Mijlociu. Este mai avantajos sa existe, mai ales ca Iranul este un aliat apropiat al Rusiei in regiune.


In ceea ce priveste restul Orientului Mijlociu, Donald Trump ar prefera lideri puternici, adica autocrati, care sa fie supusi Washington, mai degraba, decat niste reformatori haotici. Astfel, candidatul republican respinge ideea de a inarma rebelii din Siria, de exemplu. S-a aratat, de asemenea, impotriva ajutorului strain acordat, in special, unor tari precum Pakistan, unde antipatia fata de politica externa a Statelor Unite este ridicata.


Nu in ultimul rand, in Asia de est, Donald Trump ar incuraja Japonia si Coreea de Sud sa isi dezvolte propriile arsenale nucleare pentru a descuraja Coreea de Nord. Este o idee foarte proasta si un cosmar al proliferarii armelor nucleare. Acesta ar prefera sa lase China sa intervina in ceea ce priveste Coreea de Nord si inlaturarea lui Kim Jong Un si ar pune presiuni asupra Chinei astfel incat aceasta sa-si devalorizeze moneda, deoarece "a tras pe sfoara" Statele Unite cu miliarde de dolari. De asemenea, ar spori prezenta militara a SUA in regiune pentru a limita expansiunea Beijing-ului in Marea Chinei de Sud.


Cate din toate aceste directii se vor si concretiza, ramane de vazut. Cu siguranta, insa, urmeaza o perioada agitata pe plan international si este foarte posibil sa asistam la schimbari majore ale polilor de putere.


Sursa foto: Who is Danny / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri