4 / 14

Industria IT&C, lovita de “revolutia fiscala”; licitatia 5G, nesigura



Asa-zisa “revolutie fiscala” din 2018 a lovit puternic in industria IT&C, una dintre cele mai puternice, bine structurate si benefice pentru economia locala. Astfel, companiile au trebuit sa acopere cresterea cheltuielilor cu 7% “din propriile buzunare” sau, asa cum s-a exprimat la acea data Alexandru Lapusan, CEO Zitec si vicepresedinte ANIS, “Guvernul nu mai lasa vaca sa dea lapte, o taie”.

Majoritatea companiilor din IT au facut eforturi financiare mari, pentru a incerca sa nu reduca salariile angajatilor, insa intreaga industrie s-a plans de faptul ca nu exista nicio umbra de previzibilitate la nivel fiscal. Citeste aici mai multe despre “revolutia fiscala” a Guvernului (pe atunci) Tudose.

Informatizarea institutiilor din Romania. Guvernul trebuia sa prezinte, pana la 1 iulie 2018, calendarul si modul de implementare a sistemului informatic integrat pentru toata administratia publica din Romania. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat.

OUG 114. Adica suprataxarea din telecom, care practic blocheaza si ofera Romaniei un handicap in aderarea la tehnologia 5G, pentru ca erau licente si pentru 5G care sunt afectate de aceasta noua taxa pe cifra de afaceri si vedem si cum au crescut preturile in telecom", a declarat Claudiu Nasui, deputat USR, in urma cu cateva luni. Practic, este o taxa de 3% impusa pe afacerile operatorilor telecom din tara, lucru care a dus, previzibil, la cresteri de preturi pentru clientii finali. La randul lor, operatorii de telecomunicatii critica modificarile aduse prin ordonanta lacomiei, atat in privinta taxei de monitorizare, cat si in cazul taxelor minime pentru licentierea frecventelor. Ei sustin ca sunt excesive si ca vor bloca dezvoltarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Ministrul Comunicatiilor sustine, insa, ca prevederile OUG 114/2018 in domeniul telecomunicatiilor au fost introduse pentru a disciplina piata digitala si nu crede ca efectul acestora va fi de a majora facturile de telefon ale romanilor.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor: „Are ca esenta o oarecare incurajare, daca nu disciplinare, din perspectiva conformarii unor actori din piata digitala. Sunt cazuri in care retelele nu au avizele sau autorizatiile necesare. Masura e menita sa readuca in matca legala astfel de practici. Eu nu estimez ca o sa creasca facturile romanilor”.

Cu toate acestea, facturile au crescut. 


Ca urmare a presiunilor din partea agentilor economici, a ANCOM, dar si a realizarii faptului ca OUG 114 a fost aruncata pe piata fara niciun fel de consultare publica, Guvernul a revenit in vara anului 2019 si a eliminat taxa de 3% pe cifra de afaceri, tot printr-o Ordonanta de Urgenta. Totodata, Guvernul a suspendat pana in martie 2020 introducerea unor amenzi uriase, de 10% din cifra de afaceri, pentru firmele telecom care ar face lucrari fara autorizatie.

Peticirea salariilor din IT si cercetare-dezvoltare. Salariatii din IT si cercetare-dezvoltare au fost afectati in acesti ani de transferul contributiilor, ei fiind scutiti de impozitul pe venit. Guvernul a gasit o solutie temporara pentru peticirea lor, dar nu exista in prezent o discutie pentru prelungirea ei, asa ca salariile ar putea sa scada in 2019-2020.

Licitatia 5G, dependenta de un Guvern care a fost indiferent.

Calendarul asumat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) privind procedura de licitatie pentru 5G este respectat, insa este nevoie si de Hotararea de Guvern care include preturile de plecare, act normativ care ar trebui "sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana", dar nu stiu daca se va intampla asta, a declarat la inceputul lunii octombrie vicepresedintele institutiei, Eduard Lovin.

"In momentul acesta, noi suntem in grafic cu termenul asumat intern de catre noi, dar global sunt deja intarzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonantei de Urgenta date la finalul anului trecut si s-a intarziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din Romania. Apoi, trebuie data aceasta Hotarare de Guvern legata de preturile de plecare a licitatiei si, nu in ultimul rand, asa cum ne-au solicitat si operatorii, trebuie clarificate si celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare in domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui sa le cumpere si sa-si dezvolte retelele de generatie urmatoare. Hotararea de Guvern care include preturile de plecare in licitatia pentru 5G ar trebui sa iasa in cateva zile, maxim o saptamana. Nu stiu daca se va intampla asta, imi e greu sa spun...", a spus reprezentatul reglementatorului pietei locale de telecomunicatii.

Recent, presedintele ANCOM a declarat ca daca licitatia 5G nu va avea loc anul acesta bugetul de stat ar pierde cele 2 miliarde de lei, echivalentul pretului pentru licentele 5G, venituri luate in calcul in momentul in care a fost construit bugetul. 


Ericsson a subliniat ca implementarea retelelor 5G in Romania ar putea injecta in economie 3-4 miliarde de euro. 


"Inca asteptam licitatia pentru spectrul 5G... Va risca Europa si, implicit, Romania sa ramana in urma celorlalte regiuni care sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere al tehnologiei 5G? Sunt unii care considera ca nu este momentul oportun pentru 5G, ca tehnologia nu este matura, ca este prea scumpa...

Sunt aici sa va spun la fel de direct ca Ericsson a lansat aproape 20 de retele comerciale pe patru continente ale globului, un numar de 27 de contracte facute publice”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri