4 / 9

Crestere economica la fel ca in 2004

In trimestrul precedent din 2008, Romania a avut o crestere economica de 9,3%, in timp ce pe primul semestru al lui 2008 PIB-ul sporise cu 8,8% fata de ianuarie-iunie 2007.

Ultima data cand tara noastra a inregistrat cresteri economice situate in jurul valorii de 9% a fost in ultima parte a anului 2004. Totodata, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat, in toamna, pentru acest an, o crestere economica de 9,1%, PIB-ul urmand sa ajunga la 505 miliarde lei. In 2007, PIB-ul Romaniei a atins valoarea de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro), in crestere cu 6% fata de 2006.

Pentru trimestrul patru al anului in curs, analistii asteapta o temperare a acesteia, insa accentuarea temperarii, cred acestia, va fi abia la inceputul lui 2009.

Prognozele RZB in estimarea activitatii economice in T2 au fost confirmate, intrucat cresterea PIB-ului, in afara de agricultura, a inceput sa piarda din vitalitate inca din T3. Specialistii bancii asteapta in continuare o descrestere in urmatoarele trimestre, ca urmare a conditiilor de creditare din ce in ce mai restranse, a scaderii economice prevazuta pentru zona euro, dar si din cauza politicii monetare restrictive.

„Totusi, aceasta nu va trebui sa se reflecte intr-o mare masura in evolutia PIB-ului in T4, fiind foarte posibil ca rata de crestere sa ramana la un nivel inalt, datorita contributiei importante aduse de agricultura. Vedem in continuare o crestere a PIB-ului cu aproximativ 8,5% in 2008”, se mentioneaza in raportul RZB.

„Incepand cu T4, cresterea economica va incetini sub influenta crizei financiare internationale, dar sunt sanse mari ca pe ansamblul anului 2008 sa se situeze la cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, in jur de 8,3%. In 2009, cresterea se va situa considerabil sub PIB-ul potential, ceea ce ar trebui sa conduca si la diminuarea presiunilor inflationiste”, a explicat Sinca.

Rata de crestere a PIB-ului va fi insa mult mai scazuta in 2009. In ciuda conditiilor aspre de creditare pentru finantarile externe, fondurile UE alocate Romaniei in 2009 si pentru anii urmatori, destinati in special infrastructurii si agriculturii, vor amortiza efectele in ceea ce priveste cresterea PIB-ului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri