4 / 7

Vesti proaste dinspre economiile europene

Sfarsitul saptamanii a adus stiri negative dinspre economiile mai multor state europene, care ar putea avea un impact indirect si la BVB.

"Stirile venite dinspre Europa sub orice forma influenteaza piata de capital de la noi indirect, prin corelarea foarte accentuata cu pietele externe care reactioneaza pentru ce se intampla acolo. Investitorii sofisticati vad semne in aceste stiri, cei cu apetit speculator vad oportunitati pe termen scurt”, sustine Gabriel Necula (foto).

Produsul intern brut (PIB) al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor revizuite.

In sedinta de vineri, Bursa din Paris a incheiat in crestere usoara, de 0,40%.

De asemenea, si economia Germaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu o rata ajustata sezonier de 3,8%, cea mai puternica scadere a produsului intern brut (PIB) din ultimii 40 de ani, din cauza crizei financiare care a afectat exporturile si investitiile.

Totusi, istoria recenta demonstreaza ca vestile despre prabusirile economiilor puternice, tot mai frecvente in ultima perioada, nu au generat si scaderi ale pietelor de capital.

Cel mai elocvent exemplu este cel al Statelor Unite ale Americii. Pe 30 aprilie, departamentul american al comertului anunta ca Produsul Intern Brut a scazut cu o rata anuala de 6,1% in primul trimestru, dupa o scadere de 6,3% in ultimul trimestru din 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri