2 / 11

Perspective economice sumbre

Scaderea economica nu a atins punctul minim in primele trei luni, iar Produsul Intern Brut (PIB) va continua sa scada intr-un ritm mai redus, trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv, a declarat seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks (foto).

"Produsul intern brut isi va continua declinul in trimestrele II si III, insa nu intr-un ritm la fel de puternic ca in primele trei luni, deci nu am atins inca punctul minim al scaderii economiei. Ma refer aici la cresterea economica intr-un trimestru fata de trimestrul anterior, nu anual", a precizat seful Jeffrey Franks.

El a mentionat ca recesiunea din Romania este, cel mai probabil, in forma de "U" si ca vede o revenire in teritoriul pozitiv la finalul acestui an sau inceputul lui 2010.

Reprezentantii Citi au revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei locale in acest an, estimand o contractie de 6% a PIB-ului, fata de 4,3%, cat au prevazut in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru.

Analistul Ilker Domec, de la Citi, considera ca reducerea peste asteptari a PIB are ca efect restrangerea deficitului de cont curent, micsorarea incasarilor la bugetul de stat, precum si stimularea bancii centrale in a diminua dobanzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb.

Economia Romaniei a scazut cu 6,4% in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), peste asteptarile economistilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri