4 / 6

202 ore pe an pentru a plati taxele

O companie mica sau medie din Romania trebuie sa faca 113 plati pe an pentru taxele pe care le are de achitat statului, nivel maxim al platilor de efectuat in interiorul Uniunii Europene. In Suedia, o companie trebuie sa faca doar 2 plati pe an in acelasi scop.

Pentru a achita taxele, firmele romanesti folosesc 202 ore pe an, fata de 59 ore pe an in Luxemburg sau 616 ore in Bulgaria. Taxele totale se ridica la 44,6% din profit in Romania, comparativ cu 20,9% din profit in Luxemburg sau la 68,4% din profit in Italia.

Pentru a face export, firmele din Romania au nevoie de 5 documente. Cele mai putine documente pentru export sunt necesare in Franta (2), iar cele mai multe (5) in Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia si Spania. Ca sa poata obtine dreptul de a exporta o firma din Romania are nevoie de 12 zile. Cele mai putine zile (5) sunt necesare in Danemarca si Estonia, iar cele mai multe (23) in Bulgaria.

Costul pentru a exporta un container de marfuri se ridica la 1.275 dolari in Romania. Cel mai putin platesc firmele din Finlanda (540 dolari/container), iar cel mai mult cele din Belgia (1.619 dolari/container).

Pentru a importa, o firma din Romania trebuie sa completeze 6 documente. Cele mai putine documente pentru import sunt necesare in Franta (2), iar cele mai multe (8) trebuie in Slovacia, Slovenia si Spania. Ca sa poata obtine dreptul de a importa o firma din Romania are nevoie de 13 zile. Cele mai putine zile (5) sunt necesare Cipru, Danemarca si Estonia, iar cele mai multe (25) in Grecia, Polonia si Slovacia.

Costul pentru a importa un container de marfuri este de 1.175 dolari in Romania. Cel mai putin platesc firmele din Finlanda (620 dolari/container), iar cel mai mult cele din Bulgaria (1.666 dolari/container).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri