2 / 4

BCR: Stabilitatea politica - esentiala pentru tintele ambitioase impuse de FMI

“Stabilitatea politica in Romania este esentiala pentru indeplinirea ambitioaselor reforme fiscale si structurale agreate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana”, se arata intr-un raport al Bancii Comerciale Romane realizat de analistul Eugen Sinca.

Tensiunile dintre cele doua mari partide aflate care formau coalitia aflata la guvernare nu ajuta absolut deloc la atingerea tintelor macroeconomice agreate cu institutiile internationale, explica analistul BCR, care adauga ca si fara aceasta criza politica tintele oricum erau greu de atins.

Reactia de pe piata interbancara la evenimentele politice de ieri s-a evidentiat printr-o depreciere de peste 1,5% a leului, cursul de schimb ajungand pana la 4,27 lei pentru un euro.

Raiffeisen: Turbulentele politice afecteaza cursul de schimb si economia reala

Instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, pentru reducerea deficitului bugetar, periclitand acordul extern incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, avertizeaza analistii Raiffeisen Bank intr-un studiu realizat de economistul sef al bancii, Ionut Dumitru.

Turbulentele de pe scena politica "ar putea ameninta acordul Romaniei cu FMI si UE, ceea ce ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului in Romania si in consecinta asupra cursului de schimb si economiei reale", a explicat Dumitru.

Astfel, pentru a rezolva criza politica exista, in prezent, doua solutii: in primul caz, vor fi numiti ministri interimari in locul celor de la PSD, iar executivul ar putea functiona asa pentru 45 de zile, iar in al doilea caz, un nou guvern poate fi format imediat si aprobat de Legislativ.

"De asemenea, nu se preconizeaza formarea unei noi coalitii, ceea ce inseamna instabilitate politica prelungita in lunile urmatoare. Amintim si ca alegerile prezidentiale sunt programate pentru 22 noiembrie 2009", adauga economistul Raiffeisen Bank Romania.

Care sunt tintele de deficit bugetar impuse de FMI?

- deficit de 7,3% din PIB in 2009 si scadere economica de 8,5%
- deficit sub 6% din PIB in 2010 si crestere economica de 0,5%

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri