2 / 2

Cum au reactionat bancile la alternative? Negativ...

Desi cele doua alternative pe care firmele le au sunt mult mai usoare decat procedura insolventei, bancile, care sunt creditorii principali in aproape toate cazuri, se arata reticente fata de concordatul preventiv si mandatul ad-hoc.

"In Constanta avem 2 clienti care au initiat procedura de mandat ad-hoc la tribunal si ne afla la mijlocul procedurii, iar feedback-ul este pozitiv. Am discutat cu banci mai mici si institutii de leasing care au privit pozitiv aceasta forma de redresare. Deziluzia noastra a fost ca bancile mari au fost reticente. Ne dorim ca bancile mari sa inteleaga ca trebuie sa ne fie parteneri. Este criza, si asa cum noi suntem alaturi de clientii nostrii si ii ajutam sa treaca peste momentele dificile din punct de vede financiar, si bancile trebuie sa intelaga ca acest mandat ad-hoc este in ajutorul tuturor pentru ca daca se ajunge la insolventa sau la faliment este mult mai rau", sustine Luminita Ristea (foto), managing partner in cadrul Consulting R Group.

Cauza acestei reticente este explicata prin faptul ca la procedura de insolventa cei care isi recupereaza creantele sunt intai creditorii privilegiati, adica bancile, iar mandatul ad-hoc ofera sanse egale creditorilor de a-si recupera creantele.

"Legea insolventei stabileste o ordine a satisfacerii creantelor pe ordine de creditori si se imparte suma care rezulta din recuperarea creantelor, suma care, de fiecare data, este mai mica decat cea datorata. Cei de la coada, care sunt de fapt marea majoritate, raman cu creantele aproape neincasate. In cazul insolventelor se recupereaza sub 10%, iar acesti bani trebuie sa se imparta intre creditori, dar intai iau bani creditorii privilegiati si abia apoi cei neprivilegiati. Bancile au un rang privilegiat si de aici apare si reticenta lor fata de mandatul ad hoc", explica avocatul Dinu Petre.

Concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc este un instrument aflat la dispozitia companiilor aflate in dificultate, pe care pot alege sa il foloseasca, in timp ce insolventa este ceruta, in general, de creditori.

Alternative la insolventa: Sfaturi pentru intreprinzatorii aflati in crizaArticole recomandate