3 / 5

Ce trebuie sa faca un potential beneficiar de fonduri europene?

De multe ori potentialii beneficiari de fonduri europene nu parcurg toate etapele unui proiect, iar in multe dintre cazuri ajung sa ceara co-finantare de la banci foarte tarziu sau nu au o relatie buna cu compania care le ofera consultanta.

Profesorul Vasile Puscas ne-a detaliat care sunt cele mai importante aspecte pe care beneficiarii nu trebuie sa le uite cand au decis sa inceapa un proiect pe baza de fonduri europene.

“Sfatul meu ar fi ca toti posibilii beneficiari, ca sunt companii private, companii sau institutii publice, sa priveasca fondurile europene drept o sursa de investitii, deci destinata investitiilor pentru programe de dezvoltare, pentru ca nu orice fel de programe economice-sociale sunt finantate, doar programele de dezvoltare corelate cu programele europene. In al doilea rand, orice posibil beneficiar ar trebui sa se intereseze la o banca in ceea ce priveste sursele de acoperire a investitiilor”, a detaliat consultantul special al Bancii Transilvania.

Banca Transilvania vrea sa incheie proiecte europene cu viitorii clienti in valoare totala de 100 milioane euro in o perioada de un an, o parte din bani urmand sa vina din fonduri europene nerambursabile, iar cealalta reprezentand co-finantarea acordata de banca prin intermediul creditului "gata garantat".

“In acelasi timp un posibil beneficiar ar trebui sa contacteze o firma de consultanta. Consultanta este nu un lucru rau si necesar, ci este un lucru absolut necesar. Spun rau pentru ca din pacate foarte multi considera ca este un cost suplimentar. In cea mai mare parte costurile de consultanta pentru proiectele rationale sunt deductibile din proiect, din fondurile care finanteaza proiectul. Apoi noi avertizam de la bun inceput ca firma de consultanta trebuie sa aiba capacitatea nu doar de a sprijini clientul in redactarea proiectului si dosarului de aplicatie ci si de a insoti beneficiarul pana la terminarea programului de implementare a proiectului”, a mai adaugat domnul Puscas.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri