4 / 5

Uniunea Europeana ne da fonduri, dar nu ne obliga sa le luam

Statele membre ale Uniunii Europene contribuie la bugetul comun cu o cota de 1,14% din Produsul Intern Brut si pot atrage fonduri europene de o valoare mai mare daca au proiecte eligibile pe care le implementeaza.

Polonia, Cehia si Slovacia au reusit acest lucru, UE suplimentand fondurile structurale disponibile pentru aceste state cu inca 1 miliard de euro. In sens opus, Romania abia reuseste sa atraga fonduri egale cu contributiile pe care le plateste.

Cred ca pana la urma vom cheltui cel putin cat platim, dar asta nu este o consolare. Asta este o minte de contabil care zice - Dau atat si iau atat. Trebuie sa gandim in termeni de business de valoare nou creata. Fondurile acestea sunt pentru a crea nou valoare in statele membre care sa sustina acele directii vizate de Uniunea Europeana. Daca doar facem pe plac contabililor si zicem atat am dat si atat am luat, atunci orice om de afaceri va spune: No big deal!”, a subliniat Vasile Puscas.

Profesorul Puscas si specialist in fonduri europene sustine, totusi, ca pe viitor Romania are sanse sa atraga si sa utilizeze mai multi bani decat contributiile pe care le plateste la bugetul Uniunii Europene.

“Cred ca au intrat si autoritatile de management si autoritatile publice in faza apropierii de linia rosie de criza. Apoi si potentialii beneficiari, tot asteptand sa se insenineze si cerul acesta al economiei, o sa isi dea seama ca fondurile europene devin sursa cea mai accesibila si eficienta chiar daca procedural este mai dificil sa le atragi. Si, in plus, cred ca si-au dat seama si bancile ca este un domeniu in care fiecare isi are locul si fiecare poate sa produca”, explica fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana.

Pana acum, din cele peste 30 de miliarde de euro puse la dispoziaie de Uniunea Europeana tarii noastre, am absorbit aproximativ 5%.

Uniunea Europeana a transmis numeroase semnale ca ar fi foarte util Romaniei sa foloseasca fondurile europene, dar daca Romania are bani suficienti, are “o invazie de investitii” si nu are nevoie de fondurile europene nimeni nu o obliga sa le foloseasca, nici macar Comisia Europeana. Teoretic poate sa existe stat membru care are destinate fonduri, dar are alte surse. Daca nu vrea sa foloseasca fondurile si crede ca nu are nevoie de ele, Uniunea Europeana procedeaza la realocari cum este cea realizata in favoarea celor trei state”, a concluzionat Vasile Puscas.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri