2 / 4

Romanii vor constientiza mai bine riscurile

Impactul seismului cu magnitudinea de 8,9 grade Richter produs in Japonia va afecta din punct de vedere economic atat de exportatorii niponi, a caror productie se va confrunta cu intreruperi in perioada urmatoare, cat si asiguratorii locali, care vor inregistra pierderi mari ca urmare a despagubirilor asociate cutremurului.

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremurul puternic de vineri se vor plasa la aproximativ 183 de miliarde de dolari, se arata intr-o analiza a Credit Suisse. “Din informatiile de care dispune Marsh 5 miliarde de dolari sunt doar daunele asigurate pe piata britanica de asigurari”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Cristian Fugaciu (foto), general manager al broker-ului de asigurari Marsh Romania.

Pe plan local, seismul din Japonia ar putea creste nivelul de constientizare a riscurilor in caz de catastrofe naturale, precum cutremure, alunecari de teren si inundatii, in conditiile in care cheltuielile de intretinere si reparatii ale infrastructurii de imbunatatiri funciare sunt nule.

“Consideram ca cel putin in sectorul privat companiile ar trebui sa analizeze mai atent expunerea pe care o au la riscuri si cat de pregatite sunt pentru a reactiona prompt si eficient in caz de criza. In acelasi timp si persoanele fizice ar trebui sa fie mai constiente de solutiile pe care le au pentru a-si proteja bunurile”, considera Cristian Fugaciu.

De asemenea, spune el, autoritatile ar trebui sa-si puna la punct planurile de gestiune ale situatiilor de criza si sa invete din experienta altor municipalitati din vestul Europei care au planuri de continuitate complexe pe care le testeaza constant.

Un eveniment similar dezastrului de saptamana trecuta s-a petrecut in anul 1995, cand cutremurul Kobe a provocat pagube pentru economia nipona de 100 miliarde dolari, insa asiguratorii au avut de platit numai aproximativ 3 miliarde dolari, deoarece o pondere redusa de proprietati erau asigurate. Au existat si alte catastrofe naturale de-a lungul timpului care au avut impact asupra pietelor de asigurari cum ar fi uraganul Katrina, dar si faimoasele cutremure din California.

Fugaciu a explicat, de asemenea, ca este putin probabil ca piata de asigurari din Japonia sa cunoasca falimente in perioada urmatoare din lipsa de lichiditati, in urma acestui seism. “In general, asiguratorii reasigura mare parte din riscurile catastrofale, tocmai pentru a preveni astfel de situatii. Piata de asigurari din Japonia este una matura si credem ca este greu ca un astfel de lucru sa se intample. Totusi, nu excludem aceasta posibilitate”, spune Cristian Fugaciu.

Reasiguratorii, la randul lor, vor majora pe termen mediu si lung tarifele practicate pe piata de reasigurare, in urma platilor de miliarde de dolari efectuate catre asiguratorii niponi.

De asemenea, un prim efect al acestor cresteri de pret la nivel international se va reflecta si in contractele de reasigurare, atat la nivel mondial cat si pe plan local. Drept exemplu, putem folosi uraganul Katrina care a avut impact direct asupra preturilor reasigurarii.

Impactul pe termen lung este legat direct de costul reasigurarii pe care il vor plati asiguratorii locali pentru asigurarile de tip property. Este un efect normal ca pretul reasigurarii sa creasca dupa evenimente catastrofale. Pe termen scurt nu credem ca vor exista efecte. Iar daca aceste vor exista vor fi induse doar de raportul dintre cerere si oferta”, a spus seful Marsh Romania.

El a adaugat ca majoritatea asiguratorilor locali sunt bine reasigurati si au rezerve serioase conform normelor impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri