3 / 4

Bursa a fost ocolita de valul de scaderi din marile piete

Dupa ce indicele Nikkei a pierdut peste 6 procente in prima sedinta a saptamanii si valul scaderilor a cuprins marile burse europene, piata romaneasca a incheiat o zi cu aprecieri, fara sa fie afectata de efectele cutremurului din Japonia.

Indicele BET a castigat 0,27%, indicele BET-FI 1,6 procente iar ROTX s-a apreciat cu 0,25%. Indicele compozit, BET-C, a inregistrat o scadere usoara, de 0,25%. De asemenea, BET-XT a crescut cu 0,49 procente iar indicele BET-NG s-a apreciat cu 0,09%.

„Vestile bune dinspre economia romaneasca au contat mai mult decat ce s-a intamplat in Asia. Bursa noastra a ramas mult in urma fata de marile piete, iar acum avem perspective bune, suntem vazuti ca o economie emergenta cu potential ridicat si atractiva pentru investitorii straini”, a declarat pentru Wall-Street.ro Adrian Simionescu (foto), director general al Vienna Investment Trust.

Pana acum, singurele efecte ale dezastrului din Japonia au fost vizibile vineri, cand piata romaneasca a inchis in scadere. Insa, aceste corectii nu au fost doar efectul cutremurului, ci au venit si pe fondul unor marcari de profituri, dupa cresterile din zilele anterioare.

„Pe bursa se observa o presiune la cumparare, mai ales pe SIF-uri, dupa anunturile privind dividendele. De aceea, BVB a crescut, s-a observat o decorelare fata de tendinta descendenta a marilor burse. Mai mult, stirile pozitive din economie, rapoartele foarte optimiste si faptul ca bursa a ramas in urma fata de pietele mari, sunt factori importanti ce determina cresterile”, a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Insa, daca scaderile vor continua pe marile piete, corectiile sunt iminente si la Bursa din Bucuresti.

„Daca piata japoneza va continua sa furnizeze temeri marilor jucatori, iar scaderile se vor extinde in America si Europa, si piata romaneasca va cunoaste corectii”, considera Simionescu.

Piata romaneasca s-a comportat foarte bine pentru ca investitorii au vazut scaderile din Asia si Europa de scurta durata, a explicat Grigoras, mentionand ca daca tendinta descendenta se va acutiza, va fi vizibila si pe plan local.

„Insa, avem toate motivele sa ne decorelam, mai ales ca am pierdut jumatate de an de cresteri, in timp ce marile burse cresteau, noi am stat pe loc. In plus, cred ca listarea Fondului Proprietatea a atras multe priviri ale investitorilor straini, care probabil au descoperit si alte companii interesante si vad potential in piata”, a mai spus brokerul Intercapital Invest.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri