Bursa a scazut vineri cu 1,02%, urmand linia descendenta a pietelor externe, dupa cutremurul din Japonia, iar brokerii cred ca unii speculatori au marcat si o parte din profituri si, totodata, au dus lichiditatea usor peste rulajul de joi.
Dezastrul din Japonia a amplificat aversiunea la risc a investitorilor, care era deja pe crestere dupa ce in sedinta de joi pe piata din SUA indicele Dow Jones Industrial Average a coborat sub nivelul psihologic de 12.000 de puncte.

"Toti acesti factori negativi au facut sa apara si pe bursa de la noi o serie de vanzatori dornici sa marcheze o parte din profituri dupa cresterile din ultima perioada. Marimea ordinelor ne face sa credem ca la vanzare au fost mai mult speculatori, decat investitori institutionali, ei vanzand in speranta de a cumpara mai jos actiunile", a declarat pentru Mediafax Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere pe medie cu 1,8%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a inregistrat un recul de 1,69%.

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat corectii mai vizibile si au coborat pe medie cu 1,94%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in scadere cu 1,52%.

„Sunt doua elemente care ne-au adus in situatia actuala. Primul este reprezentat de cutremurul din Japonia. Efectele acestuia le vedem acum mai ales pe marile burse din Europa, piata romaneasca neavand cum sa ramana indiferenta la aceste evolutii. Acest eveniment nu a facut insa decat sa amplifice ziua oricum proasta care ne astepta, avand in vedere ca datele macroeconomice slabe din SUA au facut ca indicii Bursei de la New York sa scada drastic cu o seara in urma”, a declarat pentru wall-street.ro Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

In aceasta saptamana bursa a avansat cu 0,7%, amplificandu-si castigul anual la 10,2%.

Indicele BET a scazut cu 0,7%, in timp ce cotatiile actiunilor celor cinci SIF-uri au crescut pe medie cu 2,2%. Astfel, raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET este in crestere cu 10,1%, iar indicele BET-FI se plaseaza cu 13,6% mai sus.

Tranzactiile cu actiuni au cumulat 39 milioane lei (9,3 milioane euro), valoare cu 10% peste rulajul de joi, de 35,6 milioane lei (8,5 milioane euro).

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si Fondul Proprietatea (FP) s-au clasat pe primele doua pozitii in topul lichiditatii, cu operatiuni de 7,7 milioane lei si, respectiv, 7,1 milioane lei.

Exceptand titlurile FP, doar sapte actiuni au incheiat ziua in crestere insa pe rulaje foarte reduse. Cele mai mari operatiuni dintre aceste actiuni au fost inregistrate de Ropharma (RPH) - 134.000 de lei si Alro (ALR) - 106.000 de lei. Cotatia titlurilor Ropharma a crescut nesemnificativ, cu 0,12%, la 0,82 lei, iar actiunile Alro au avansat cu 3,73%, la 3,89 lei.

Lichiditatea totala a bursei, de 39 milioane lei (9,3 milioane euro), a fost cu putin peste rulajul de joi, de 38,4 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat doar 421.000 de lei, valoare de peste trei ori mai redusa decat suma operatiunilor din sesiunea anterioara, de 1,4 milioane lei.

Articole pe tema cutremurului din Japonia:

CUTREMUR IN JAPONIA: Top efecte imediate in economie


Brokerii: Cutremurul din Japonia pune punct seriei de cresteri a BVB

Bursa de la Tokyo si yenul au scazut puternic


Pietele internationale, zguduite de cutremurul japonez

Cutremurul din Japonia loveste companiile de asigurari



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri