2 / 4

Potential major de crestere a pietei asigurarilor life

O pondere de 0,3% din salariul mediu brut lunar este alocat asigurarilor de viata in Romania, comparativ cu alte tari din regiune unde sunt alocati in medie 2%. Astfel, daca un polonez aloca pana la 17,2 euro, un roman cheltuie cel mult 1,5 euro.

"Cetateanul roman este rezervat in privinta achizitiei unei asigurari de viata in contextul economic actual, inca instabil si prefera sa-si aloce resursele financiare pentru indeplinirea unor obiective urgente, pe termen scurt, ceea ce determina dezinteresul pentru investitii in instrumente financiare pe termen mediu si lung", a declarat Mihai Popescu (foto), CEO al Aviva Romania.

Ca urmare asigurarile de viata au o cota de 19,9 % din piata totala a asigurarilor, in timp ce procentele sunt semnificativ mai mari in Cehia (46%), Ungaria (53,5%) si Polonia (58%), diferente care se manifesta si la nivelul ratei de penetrare a asigurarilor de viata, calculat ca raport intre volumul primelor brute subscrise si Produsul Intern Brut (PIB).

"Romania se afla intr-un proces de convergenta al obiceiurilor de consum a produselor utlizate si in mod direct si a produselor de asigurari de viata si desi exista un decalaj important privind cota de piata a asigurarilor de viata din totalul pietei de profil, inclusiv in comparatie cu tarile invecinate, acest ecart cunoaste o tendinta de reducere", a adaugat seful Aviva Romania.

El a explicat ca diferenta intre valorile indicatorilor de densitate intre tari reprezinta potentialul deosebit de cresterea si dezvoltare a pietei asigurarilor de viata, pentru a ajunge la nivelul tarilor din regiune.

Suma asigurata necesara in caz de invaliditate sau deces ajunge la echivalentul salariului cumulat pe doi ani a persoanei asigurate.

In cazul Romaniei, la un salariu mediu net in 2010 de 1.407 lei si o piata tinta de de aproximativ 9,8 milioane de persoane - populatie activa, necesarul de protectie este cunatificat la nivelul a 330 miliarde lei, potrivit Aviva.

Sumele asigurate existente nu depasesc insa 80 de miliarde lei, ceea ce evidentiaza ca necesarul de protectie este de 4 ori mai mare pentru acoperirea deficitului.

In acelasi timp, deficitul anual de economisire pentru pensie in Uniunea Europeana pentru persoanele care se pensioneaza intre 2011 si 2051 este de 1.900 miliarde de euro, iar in Romania ajunge la 40,2 miliarde de euro. Acest lucru reprezinta aproximativ 35% din PIB (2009) sau 3.700 euro anual per persoana (300 euro pe luna)

La nivel individual, persoanele mai in varsta vor trebui sa se bazeze pe mai multe modalitati de economisire pentru a obtine un venit suficient la pensie sau sa lucreze mai mult, in timp ce persoanele mai tinere au o perioada mai mare la dispozitie sa-si mareasca economiile anuale pentru pensie. "Salariatii cu venituri medii vor fi cel mai puternic afectati de impactul deficitului de venit la pensionare", a argumentat Popescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri