2 / 4

Lobby pentru stimulente extinse de natura fiscala

Cat despre posibilitatea schimbarea tratamentului fiscal, companiile de asigurari de viata considera ca aceasta masura ar stimula in mod semnificativ dezvoltarea acestui segment de business in urmatorii ani, precum si economisirea.

Schimbarea tratamentului fiscal ar trebui realizata, insa cu un compromis in urmatorul sens: sa se ofere deductibilitate fiscala inca de la inceputul contractului pe toata durata platii primelor de asigurare, iar beneficiul final al asigurarii (in cazul supravietuirii) ar trebui impozitat de catre stat, insa la un nivel semnificativ mai scazut decat cel aplicat veniturilor obtinute din alte surse, pentru a se pastra ca si avantaj.

"Deductibilitatea completa ramane o prioritate a intregii industrii si ar fi al doilea pas important care ar impulsiona cresterea pietei de asigurari de viata si va aduce beneficii multiple acestui sector, dupa includerea deductibilitatii fiscale si asupra contributiilor sociale de stat (CAS) introdusa la inceputul anului pentru firmele care ofera pensii facultative angajatilor in pachetele de beneficii. Aceste masuri nu vor face decat sa creasca interesul angajatorilor pentru aceste programe de beneficii extra-salariale", afirma Mihai Popescu (foto), CEO Aviva Romania.

Pentru incurajarea economisirii, deductibilitatea ar trebui aplicata contractelor cu maturitate de peste 10 ani, pentru a da o certitudine ca economiile sunt pe termen lung, spun asiguratorii. In ideea stimularii si cresterii pietei insa, o astfel de masura ar putea fi prohibitiva pentru clientii noi. Astfel, un cadru esalonat ar constitui masura cea mai potrivita, in sensul "premierii" contractelor pe o perioada indelungata (ceea ce inseamna stimularea economisirii si avantajarea clientilor pana in 40 de ani), insa nu ar exclude persoanele aflate spre varsta pensionarii.

"In prezent, nu avem deductibilitate la plata primelor de asigurari de viata. Avantajul pe care il au posesorii asigurarilor de viata fiind acela ca despagubirile si sumele rezultate din asigurarile de viata nu sunt supuse impozitarii. Din experienta tarilor europene cu traditie, se pot acorda deductibilitati pe anumite tipuri de produse, pe anumite sume si pe o durata minima de stat in asigurare. Deductibilitatea este importanta atat pentru segmentul retail cat si pentru corporate", spune Florina Vizinteanu, presedinte directorat BCR Asigurari de Viata VIG.

Lipsa unui climat legislativ corespunzator care sa impulsioneze si sa creasca increderea in sistem este un alt factor care duce la o stagnare sau cel mult o crestere insignifianta a pietei de asigurari de viata. "In contextul dat, avem nevoie de stimulente extinse de natura fiscala si de proceduri facile de a opera deductibilitatea. Acestea ar oferi romanilor o motivatie sa cumpere asigurari de viata (pe care le privesc ca pe o cheltuiala suplimentara), le-ar permite sa priveasca cu incredere viitorul la pensie si in acelasi timp ar contribui la reducerea costurilor si presiunilor sociale legate de nivelul de trai al pensionarilor", spune Mihai Popescu.

"Stimularea economisirii este singura solutie pe termen lung care sa schimbe comportamentul de consum al romanilor. Pentru consumatori, deductibilitatea ar putea creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung. Asadar acordarea acestui stimulent fiscal este importanta in contextul in care ne dorim crestere pe aceasta piata, cu atat mai mult cu cat asigurarile de viata au reusit sa salveze dinamica pietei si sunt vazute din ce in ce mai mult ca o linie de business cu mari oportunitati de dezvoltare", afirma Calin Matei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri