3 / 4

Prima medie se situeaza intre 1.500 si 1.800 lei

Toti factorii si indicatorii economici majori au un impact, intr-o mai mare sau mai mica masura, asupra tendintelor pietei asigurarilor de viata. De exemplu, in situatiile economice dificile, se remarca un aflux important de clienti care opteaza pentru produsele de economisire pe termen scurt sau pentru cele cu componenta investitionala cu risc scazut, spun asiguratorii.

De asemenea, atat rata inflatiei cat si rata somajului, cresterea economica, indicele preturilor, rata de schimb sunt indicatori economici cu impact in dezvoltarea pietei.

Potrivit datelor CSA, primele de asigurare inregistrate in sectorul asigurarilor de viata in anul 2010 au fost subscrise numai de persoane fizice. In 2010 sectorul asigurarilor de viata s-a cacterizat printr-un grad mare de concentrare, astfel incat 10 societati au cumulat un volum al primelor brute subscrise de 1,55 miliarde de lei, adica 93,43% din volumul total al primelor subscrise pentru asigurari de viata.

Distributia lor teritoriala in functie de regiunile in care s-au efectuat subscrierile a fost urmatoarea: un procent de 65,19% din total a fost inregistrat in regiunea Bucuresti si Ilfov, 8,06% in regiunea Nord - Vest, 6,16% in Centru, restul de 20,59% fiind inregistrat in celelalte 3 regiuni de dezvoltare.

"Prima medie se situeaza intre 1.500 si 1.800 lei, in functie de tipul de polita. Comparativ cu anul 2010, valoarea primei medii este in crestere cu 8%", a declarat Florina Vizinteanu (foto), presedinte directorat BCR Asigurari de Viata VIG. Cat despre numarul de rascumparari, asiguratorii afirma ca este influentat atat de mediul economic, cat si de cresterea si vechimeaza portofoliului companiei. Astfel, cu cat un portofoliu este mai vechi, cu atat creste numarul persoanelor care vor sa renunte la polite.

"Evolutia rascumpararilor de polite este putin relevanta, avand in vedere ca produsele de economisire au o pondere relativ scazuta in portofoliul de asigurari de viata. Luand insa acest aspect in calcul, ponderea rascumpararilor este semnificativ inferioara mediei pietei. Prima medie in S1 2011 a inregistrat o crestere de 6%, ceea ce confirma strategia companiei, de evolutie constanta in contextul unui mediu economic incert si a unei piete inca dificile", spune Calin Matei.

Pentru Aviva Romania, Mihai Popescu apreciaza ca valoare primei medii a crescut cu 15% comparativ cu anul trecut, ca urmare a initiativelor companiei.

Asiguratorii investesc fondurile atrase de la clienti cu precadere in instrumente financiare cu risc scazut (titluri de stat si depozite bancare, sau alte instrumente ale pietei monetare). De asemenea, pe piata se regasesc si produse unde investitiile se realizeaza si in actiuni cotate pe bursa sau alte instrumente cu grad ridicat de risc.

"Prin aceste investitii, banii se intorc in economie fie prin investitii ale statului (din titluri) in proiecte de infrastructura, fie prin creditele oferite de banci sectorului privat. In cazul Groupama Asigurari, cea mai mare parte a plasamentelor, intr-o forma sau alta, raman in tara", spune Calin Matei.

La unele produse de asigurare apetitul de risc solicitat de client este cel care determina natura si tipul de investitie. In oricare caz insa, intoarcerea acestor investitii in diverse sectoare economice este un element de natura sa sprijine dezvoltarea economiei prin metode structurate. De ex este cunoscut rolul important pe care investitiile in activele fondurilor de pensii il joaca in sustinerea dezvoltarii economice a Poloniei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri