3 / 5

Cat de atractive sunt titlurile listate BVB?

"Intotdeauna un fond de pensii trebuie sa adopte o strategie prudenta. Trebuie sa facem diferenta intre fondurile de pensii si fondurile de investitii. Pentru un participant, un fond de pensii reprezinta o modalitate de economisire pe termen lung, in vreme ce participantul la un fond de investitii are ca scop obtinerea unui profit intr-un termen cat mai scurt.

Ca urmare in astfel de momente o pondere mare a actiunilor din portofoliul unui fond de pensii, nu ofera altceva participantilor la fondul respectiv decat oportunitatea de a obtine in conturile personale a unui numar mai mare de unitati de fond la aceleasi sume lunare convertite", a declarat Bogdan Georgescu (foto).

Pana in prezent strategia prudentiala a fondurilor de pensii a avut rezultate bune tinand cont ca indicii bursieri sunt la valori apropriate de minimele anului 2010. Pe termen lung insa, odata cu dezvoltarea sistemului de pensii private din Romania si alocarea catre actiuni va creste.

Din analiza dinamicii din ultimii doi-trei ani a procentului din active alocat de catre toate fondurile de pensii in actiuni se observa o crestere graduala, aproape constanta. Acest lucru arata ca majoritatea administratorilor de fonduri au apetit pentru actiuni, dar procesul de investire a fost facut intr-un mod gradual. Doar in ultimele doua trei luni aceasta dinamica a fost partial intrerupta, ceea ce confirma ca majoritatea administratorilor au anticipat scaderile bursiere si s-au repozitionat in consecinta.

Rezultatele investitiilor in actiuni se vor vedea insa pe termen lung. La inceputul lunii trecute media ponderii actiunilor in activul fondurilor de pensii de pilon II era de 13.3% iar in cazul pilonului III aceasta se mentinea la un nivel de 15.07%, un nivel redus care permite fondurilor sa isi adapteze strategia de investitii in timp. In cazul unei scaderi si mai mari - fondurile de pensii nu ar suferi pierderi dramatice – avand in vedere faptul ca majoritatea invesititiilor sunt realizate in instrumente cu venit fix, iar majoritatea participantilor vor incepe sa isi lichideze contul de pensie privata abia peste 20-30 de ani.

Ce s-ar fi intamplat daca actiunile aveau 50% din portofoliile fondurilor?


"Haideti sa consideram un portofoliu cu o pondere de doar 50% in actiuni si sa vedem ce ar fi insemnat pentru acesta scaderea cu 17.85% (inregistrata de indicele BET-XT in ultimele 5 zile): o diminuare a activului datorata pierderii de actiuni cu 8.92%. In aceste conditii raspunsul este mai mult decat evident.

Pe de alta parte, nivelul de 50% reprezinta maximul de alocare in actiuni permis doar fondurilor de pensii cu risc ridicat deci a considera o astfel de alocare, mai ales tinand cont de realitatea din sistemul de pensii local, constituie o ipoteza extrema", apreciaza Iulius Postolache.

In prezent, companiile listate la BVB nu ofera inca nivelul de diversificare sectoriala de care are nevoie un fond de pensii. Pentru dezvoltarea pietei locale de actiuni fondurile de pensii au nevoie de mai multe listari/IPOs la BVB ale unor companii solide financiar si care sunt implicate in economia romaneasca.

Noi listari vor atrage noi investitori, vor mari lichiditatea pietei si vor ajuta companiile listate la BVB sa fie incluse in alti indicii de piete emergente. "Urmatorul pas la care trebuie sa ne gandim este ca treptat sa marim lichiditatea intrumentelor derivate pe actiunile locale. Cred insa ca fondurile de pensii vor deveni in urmatorii 2-3 ani unii dintre cei mai importanti investitori in companiile listate la BVB", spune Simona Ditescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri