1 / 5

"Valul de vanzare din pietele bursiere nu ne surprinde"

Aceasta ieftinire reprezinta in mod clar o oportunitate buna de a realiza achizitii cu orizont lung de timp, potrivit specialistilor consultati de Wall-Street.ro. De ce un orizont lung de timp? Pe termen scurt, pietele sunt foarte volatile, iar alte scaderi nu sunt excluse.

"Gandindu-ne ca prin achizitia unei actiuni cumparam o parte din business, cred ca atentia ar trebui sa fie orientata mai mult catre afacerea in sine decat catre variatiile inregistrate de pretul de pe bursa. Important este ca investitorii institutionali sa aiba disponibilitati si apetitul catre actiuni in acest moment”, a declarat Simona Ditescu (foto), CEO BCR Pensii, SAFPP.

Ea este de parere ca pietele externe vor dicta care va fi trendul pe termen scurt, in timp ce pe termen lung evolutia ascendenta a economiei ar trebui sa se vada si in profiturile companiilor si mai departe in preturi mai ridicate pe bursa. „Avem incredere ca atat companiile romanesti listate cat si piata de capital in sine se vor dezvolta si vor aduce beneficii investitorilor in ele”.

"Fondurile de pensii au o strategie pe termen lung si vad in astfel de momente cu volatilitate crescuta oportunitati de cumparare. Tinand cont ca unele dintre companiile listate pe BVB sunt evaluate de catre piata la valori reduse fata de valoarea lor corecta, in ultimele zile am realizat achizitii de actiuni pentru fondurile de pensii pe care le administram. Profilul investitional al fondurilor de pensii ne face sa crestem expunerea pe actiuni mai ales in momente in care piata devine irationala ducand preturile mult sub ceea ce noi consideram a fi un pret corect", a spus ea.

Miercuri, Bursa de la Bucuresti s-a mentinut pe crestere si era in urcare cu 5,3% la mijlocul sedintei, recuperand o parte din scaderea de aproape 15% inregistrata in precedentele trei sedinte, odata cu intoarcerea pietelor externe pe verde. In ultima saptamana, investitorii au reactionat la corectiile consemnate de bursele din SUA, dupa retrogradarea rating-ului suveran a celei mai mari economii a lumii de catre S&P, grabindu-se sa renunte la titluri din cauza temerilor ca efectele retrogradarii vor afecta grav cotatia acestora.

"Recentul val de vanzare din pietele bursiere nu ne surprinde. Este mai degraba o confirmare a unor scenarii pe care le-am luat in calcul tot mai frecvent in ultimul timp. Putem spune ca anticipam o astfel de evolutie si, ca urmare, am preferat ca anul acesta sa ne limitam expunerea pe actiuni la un nivel pe care l-am considerat confortabil.

Piata locala ofera cu siguranta anumite oportunitati. Privita din contextul portofoliilor pe care le administrez consider ca piata prezinta zilele acestea anumite oportunitati atat din punct de vedere al volumelor oferite cat si al preturilor cotate", a spus, de asemenea, Iulius Postolache, CIO Allianz-Tiriac Pensii Private.

Evolutia pietei locale si a indicilor locali este in linie cu pietele regionale. BET si BET-FI au pierdut de la inceputul acestui an aproximativ 16% si 18%, similar cu unii indici europeni (DAX -15% ytd, CAC -17% ytd). Scaderea pietei s-a accentuat in ultimele zile pe fondul lichiditatii scazute, specifice pietei locale. In pietele mai lichide precum Polonia desi au inregistrat scaderi, acestea au fost mai reduse.

"In starile de panica pot aparea situatii in care actiunile sa fie subevaluate. Sa nu uitam insa ca evolutia burselor tine cont si de perspectivele economice din viitorul apropiat. Pe termen scurt, castiga cine apreciaza corect aceste perspective. Pe termen lung, astfel de situatii pot reprezenta foarte bune oportunitati investitionale", este de parere Bogdan Georgescu, director de investitii la BRD Pensii.

El a adaugat ca, in functie de orizontul de timp de 15 -20 de ani si stadiul incipient al constructiei portofoliilor investitionale, administratorii fondurilor de pensii sunt obligati sa reactioneze cu maxima responsabilitate si echilibru in astfel de momente.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri